Najprostsza surówka z kalarepy - pełna witamin i minerałów

2022-05-09
Dagmara Kijanowska
Najprostsza SURÓWKA z KALAREPY - witaminy i minerały
Autor: Shutterstock Najprostsza SURÓWKA z KALAREPY - witaminy i minerały
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Najprostsza surówka z kalarepy to nieocenione źródło witamin z grupy B i C, karotenoidów oraz minerałów. Powinniśmy jeść kalarepę jak najczęściej. Taka surówka z kalarepy będzie pasowała do mięsa drobiowego i delikatnej wieprzowiny.

SKŁADNIKI

  • 2 duże kalarepy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżka zielonego pieprzu
  • sól, cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietanę ucieramy na gładką masę z majonezem i jogurtem. Doprawiamy sokiem z cytryny.
  • Dodajemy posiekany koperek i łyżkę zielonego pieprzu. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem.
  • Kalarepki oczyszczone i obrane ze skóry kroimy w słupki. Przelewamy zimną wodą i odsączamy dokładnie na sicie.
  • Łączymy z sosem i odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce.
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni

Galeria: Surówki obiadowe - 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Dagmara Kijanowska