Labneh, czyli serek z jogurtu greckiego. Prosty przepis na obłędny twarożek
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Labneh to pyszny twarożek z przyprawami, który zachwyci smakiem i ziołowym aromatem. To niezwykle popularna przekąska na Bliskim Wschodzie. Jej przygotowanie jest banalnie proste, ale trzeba chwile poczekać, zanim się go spróbuje. Poznajcie prosty przepis na serek z jogurtu greckiego, czyli labneh.
Z czego zrobić labneh?
Do przygotowania domowego twarożku z przyprawami wykorzystuje się tylko kilka prostych składników, które bez problemu można kupić w polskich sklepach. Ich cena nie jest wygórowana i są dostępne przez cały rok. Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowy labneh?
- jogurt grecki
- natka pietruszki
- przyprawy – czosnek, majeranek, papryka, sól
Jak się robi labneh?
Pyszny i aromatyczny serek z jogurtu greckiego jest łatwy do zrobienia w domowych warunkach. Oprócz składników należy naszykować dwie miski, drobne sitko, gazę lub tetrową pieluchę oraz gumkę recepturkę. Jak więc zrobić ser z jogurtu greckiego?
Do jogurtu greckiego dodaje się natkę pietruszki, czosnek i pozostałe przyprawy, a po wymieszaniu masę przekłada się do sitka, które trzeba wyłożyć gazą. Następnie gazę trzeba mocno związać i uformować kulę. Tak przygotowany jogurt pozostawia się na sitku umieszczonym nad miską i wstawia do lodówki. Serek jogurtowy można zrobić w specjalnym pojemniku do robienia domowego sera, który dostępny jest w sklepach internetowych z kuchennymi akcesoriami. Na spróbowanie twarożku labneh trzeba jednak poczekać dwa dni.
Z czym podawać labneh?
Pyszny i kremowy serek z jogurtu greckiego to uniwersalna przekąska, którą można serwować z rożnymi dodatkami. Super smakuje z chlebem, pitą czy naan. Doskonale łączy się z krakersami. To pomysł na oryginalne śniadanie czy kolację. Labneh można podać jako jedno z dań na imprezie. Jest ciekawym składnikiem deski serów. Labneh można także wykorzystać do przygotowania domowych sosów i dipów.
SKŁADNIKI
- 1 kg jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jogurt grecki przełożyć do miski.
- Wsypać sól, majeranek i paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.
- Drobne sitko umieścić nad miską. Wyłożyć gazą i przelać na nie jogurt z przyprawami. Gazę mocno zakręcić, tworząc kulę. Związać za pomocą sznurka lub gumki recepturki.
- Sitko wraz z miską wstawić do lodówki na 2 doby.
- Po tym czasie serek odwinąć z gazy i przełożyć do miseczki lub pudełka. Przechowywać w lodówce.
- Podawać na śniadanie i kolację lub jako przekąskę.