Labneh, czyli serek z jogurtu greckiego. Prosty przepis na obłędny twarożek

labneh
Autor: Shutterstock Poznajcie przepis na labneh, czyli pyszny i aromatyczny serek jogurtowy.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Labneh to pyszny twarożek z przyprawami, który zachwyci smakiem i ziołowym aromatem. To niezwykle popularna przekąska na Bliskim Wschodzie. Jej przygotowanie jest banalnie proste, ale trzeba chwile poczekać, zanim się go spróbuje. Poznajcie prosty przepis na serek z jogurtu greckiego, czyli labneh.

Z czego zrobić labneh?

Do przygotowania domowego twarożku z przyprawami wykorzystuje się tylko kilka prostych składników, które bez problemu można kupić w polskich sklepach. Ich cena nie jest wygórowana i są dostępne przez cały rok. Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowy labneh?

Jak się robi labneh?

Pyszny i aromatyczny serek z jogurtu greckiego jest łatwy do zrobienia w domowych warunkach. Oprócz składników należy naszykować dwie miski, drobne sitko, gazę lub tetrową pieluchę oraz gumkę recepturkę. Jak więc zrobić ser z jogurtu greckiego?

Do jogurtu greckiego dodaje się natkę pietruszki, czosnek i pozostałe przyprawy, a po wymieszaniu masę przekłada się do sitka, które trzeba wyłożyć gazą. Następnie gazę trzeba mocno związać i uformować kulę. Tak przygotowany jogurt pozostawia się na sitku umieszczonym nad miską i wstawia do lodówki. Serek jogurtowy można zrobić w specjalnym pojemniku do robienia domowego sera, który dostępny jest w sklepach internetowych z kuchennymi akcesoriami. Na spróbowanie twarożku labneh trzeba jednak poczekać dwa dni.

Z czym podawać labneh?

Pyszny i kremowy serek z jogurtu greckiego to uniwersalna przekąska, którą można serwować z rożnymi dodatkami. Super smakuje z chlebem, pitą czy naan. Doskonale łączy się z krakersami. To pomysł na oryginalne śniadanie czy kolację. Labneh można podać jako jedno z dań na imprezie. Jest ciekawym składnikiem deski serów. Labneh można także wykorzystać do przygotowania domowych sosów i dipów.

SKŁADNIKI

  • 1 kg jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt grecki przełożyć do miski.
  • Wsypać sól, majeranek i paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.
  • Drobne sitko umieścić nad miską. Wyłożyć gazą i przelać na nie jogurt z przyprawami. Gazę mocno zakręcić, tworząc kulę. Związać za pomocą sznurka lub gumki recepturki.
  • Sitko wraz z miską wstawić do lodówki na 2 doby.
  • Po tym czasie serek odwinąć z gazy i przełożyć do miseczki lub pudełka. Przechowywać w lodówce.
  • Podawać na śniadanie i kolację lub jako przekąskę.
Beszamel: Jogurt naturalny
Anna Szulc-Górska
więcej