Labneh – kremowy serek z jogurtu greckiego. Prosty przepis na obłędny smak

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Labneh to aksamitny twarożek o bogatym smaku i aromacie ziół, który podbije kubki smakowe każdego miłośnika kuchni. To uwielbiana na Bliskim Wschodzie przekąska, idealna do pieczywa, warzyw czy jako dodatek do dań. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, choć wymaga odrobiny cierpliwości. Sprawdź, jak zrobić domowy labneh z jogurtu greckiego i ciesz się jego wyjątkowym smakiem!
Z czego zrobić labneh?
Do przygotowania domowego twarożku z przyprawami wykorzystuje się tylko kilka prostych składników, które bez problemu można kupić w polskich sklepach. Ich cena nie jest wygórowana i są dostępne przez cały rok. Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowy labneh?
- jogurt grecki
- natka pietruszki
- przyprawy – czosnek, majeranek, papryka, sól
Jak się robi labneh?
Pyszny i aromatyczny serek z jogurtu greckiego jest łatwy do zrobienia w domowych warunkach. Oprócz składników należy naszykować dwie miski, drobne sitko, gazę lub tetrową pieluchę oraz gumkę recepturkę. Jak więc zrobić ser z jogurtu greckiego?
Do jogurtu greckiego dodaje się natkę pietruszki, czosnek i pozostałe przyprawy, a po wymieszaniu masę przekłada się do sitka, które trzeba wyłożyć gazą. Następnie gazę trzeba mocno związać i uformować kulę. Tak przygotowany jogurt pozostawia się na sitku umieszczonym nad miską i wstawia do lodówki. Serek jogurtowy można zrobić w specjalnym pojemniku do robienia domowego sera, który dostępny jest w sklepach internetowych z kuchennymi akcesoriami. Na spróbowanie twarożku labneh trzeba jednak poczekać dwa dni.
Z czym podawać labneh?
Pyszny i kremowy serek z jogurtu greckiego to uniwersalna przekąska, którą można serwować z rożnymi dodatkami. Super smakuje z chlebem, pitą czy naan. Doskonale łączy się z krakersami. To pomysł na oryginalne śniadanie czy kolację. Labneh można podać jako jedno z dań na imprezie. Jest ciekawym składnikiem deski serów. Labneh można także wykorzystać do przygotowania domowych sosów i dipów.
SKŁADNIKI
- 1 kg jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jogurt grecki przełożyć do miski.
- Wsypać sól, majeranek i paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.
- Drobne sitko umieścić nad miską. Wyłożyć gazą i przelać na nie jogurt z przyprawami. Gazę mocno zakręcić, tworząc kulę. Związać za pomocą sznurka lub gumki recepturki.
- Sitko wraz z miską wstawić do lodówki na 2 doby.
- Po tym czasie serek odwinąć z gazy i przełożyć do miseczki lub pudełka. Przechowywać w lodówce.
- Podawać na śniadanie i kolację lub jako przekąskę.