Jest pyszny i działa jak spalacz tłuszczu. Kefir z tą żółtą przyprawą to najlepszy początek dnia

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kefir z kurkumą to nowość, która szturmem podbiła internet. Napój jest nie tylko pyszny, ale i ma wiele właściwości. Wspomaga metabolizm i pomaga szybciej zrzucić zbędne kilogramy. To świetny sposób na zdrowe i energetyczne rozpoczęcie dnia. Przekonajcie się sami i sprawdźcie, jak zrobić pełen smaku i prozdrowotnych właściwości kefir z kurkumą.
Czy można pić kurkumę z kefirem?
Kefir z kurkumą to pyszny i pełen zdrowia napój, który już zdążył podbić świat dietetycznych przepisów i porad. Połączenie tych dwóch popularnych i niedrogich składników jest nie tylko smaczne, ale i bardzo korzystne dla zdrowia.
Dlaczego warto łączyć kurkumę z kefirem?
- Napój korzystnie wpływa na pracę jelit i przemianę materii.
- Wspomaga trawienie i łagodzi problemy z układem pokarmowym.
- Wykazuje działanie przeciwzapalne i pomaga budować odporność.
- Jest bogaty w witaminy z grupy B, białko i wapń.
- Idealnie sprawdzi się podczas diety odchudzającej. Kurkuma spowalnia odkładanie się tkanki tłuszczowej i przyspiesza jej spalanie.
Jak zrobić kefir z kurkumą?
Przepis na ten pyszny i pełen zdrowia napój na bazie kefiru z dodatkiem aromatycznej kurkumy nie jest trudny. Jego przygotowanie trwa tylko kilka chwil. Lista niezbędnych produktów jest krótka, a wszystkie składniki są niedrogie i można kupić przez cały rok w mniejszych i większych sklepach.
Jak więc zrobić kefir z kurkumą? Do kefiru należy dodać kurkumę, szczyptę mielonego czarnego pieprzu, miód i oliwę z oliwek. Po wymieszaniu napój jest gotowy do spożycia.
Oprócz składników wymienionych w przepisie, do napoju można dodać świeży imbir lub mielony cynamon. Przyprawy nie tylko podkręcą smak kefiru z kurkumą, ale dodadzą jeszcze więcej zdrowia. Napój można też przygotować w wersji na ciepło. Wystarczy lekko podgrzać kefir, dodać pozostałe składniki i przelać do szklanek.
Jak pić kefir z kurkumą?
Pyszny i pełen zdrowia kefir z dodatkiem kurkumy najlepiej pić rano jeszcze przed śniadaniem lub na koniec dnia przed snem. Rano doda energii, a wieczorem pomoże się zrelaksować i zapewni dobry snu. Kefir dostarczy białka i elektrolitów, a kurkuma pomaga w redukcji stanów zapalnych po wysiłku. Dlatego napój idealnie sprawdzi się po treningu. Stanowi także wyśmienitą i pełną zdrowia przekąskę między posiłkami.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki kefiru
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka płynnego miodu (opcjonalnie)
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do kefiru wsypać kurkumę i czarny pieprz.
- Wlać oliwę z oliwek i miód.
- Dokładnie wymieszać.
- Przelać do szklanek i wypić od razu.