Jak zrobić domowy kefir? [przepis]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kefir jest napojem bogatym w składniki odżywcze oraz probiotyki, które są korzystne dla zdrowia jelit i lepszego trawienia. Wielu dietetyków uważa, że kefir jest zdrowszy nawet od jogurtu naturalnego. Jak zrobić domowy kefir? Podajemy prosty przepis.
SKŁADNIKI
- 1,5 l mleka wiejskiego
- 150 g naturalnego kefiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko przelej do garnka emaliowanego, zagotuj i na małym ogniu gotuj przez ok. pół godziny.
- Następnie odstaw je, aż ostygnie do temperatury 35-40 st. Zbierz z wierzchu tłuszcz (tzw. kożuch).
- Przygotuj naczynie kamionkowe i przelej do niego mleko. Dodaj gotowy kefir. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Można pić jako samodzielny napój, ale także stosować jako bazę do sosów.