Jak zrobić domowy kefir? [przepis]

miesięcznik Zdrowie
Domowy kefir
Autor: thinkstockphotos.com Pyszny domowy kefir przyda się podczas przygotowywania zdrowego śniadania
łatwy
40 min
4

Kefir jest napojem bogatym w składniki odżywcze oraz probiotyki, które są korzystne dla zdrowia jelit i lepszego trawienia. Wielu dietetyków uważa, że kefir jest zdrowszy nawet od jogurtu naturalnego. Jak zrobić domowy kefir? Podajemy prosty przepis.

SKŁADNIKI

  • 1,5 l mleka wiejskiego
  • 150 g naturalnego kefiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko przelej do garnka emaliowanego, zagotuj i na małym ogniu gotuj przez ok. pół godziny.
  • Następnie odstaw je, aż ostygnie do temperatury 35-40 st. Zbierz z wierzchu tłuszcz (tzw. kożuch).
  • Przygotuj naczynie kamionkowe i przelej do niego mleko. Dodaj gotowy kefir. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Można pić jako samodzielny napój, ale także stosować jako bazę do sosów.
miesięcznik Zdrowie