Jogurtowe ciasto z porzeczkami. Letni deser o orzeźwiającym smaku
2024-07-14
łatwy
30 min
4
Jogurtowe ciasto z porzeczkami to wspaniały deser na lato. Wyraziste porzeczki doskonale komponują się z delikatnym, puszystym ciastem. Orzeźwiający smak kwaśnych porzeczek i słodycz jogurtowego biszkoptu tworzą idealne połączenie, które świetnie smakuje z filiżanką dobrej herbaty.
SKŁADNIKI
- 220 ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 3 szklanki maki
- 2 szklanki cukru
- 100 ml oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki porzeczek czerwonych, bez szypułek
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Następnie porzeczki wrzucić do miski i dosypać do nich 2 łyżki mąki i potrząsać miską, aby oprószyć dokładnie owoce.
- Zmiksować jajka z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodać jogurt naturalny i olej. Całość dokładnie wymieszać.
- Do tak przygotowanego ciasta dodać obtoczone wcześniej w mące porzeczki. Delikatnie wymieszać ciasto i owoce.
- Potem ciasto przelać do natłuszczonej masłem formy do pieczenia.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.
- Po upieczeniu gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?