Pudding ze skyrem to idealny pomysł na słodką przekąskę. Przygotowanie zajmie 5 minut

2025-02-11
Kinga Goldstein
Pudding ze skyrem to idealny pomysł na słodką przekąskę. Przygotowanie zajmie 5 minut
Autor: Shutterstock.com Pudding ze skyrem to idealny pomysł na słodką przekąskę. Przygotowanie zajmie 5 minut
łatwy
5 min
2

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zdrowa kolacja na słodko? Nie ma żadnego problemu. Ten przepis na pudding ze skyrem i owocami sprawdzi się idealnie. Jest nie tylko niskokaloryczny, ale przede wszystkim bardzo dobry. Przygotowanie go nie zajmuje więcej niż 5 minut, a wszyscy będą zajadać się nim, aż się uszy trzęsą. 

Przepis na zdrowy deser? Ten przygotujesz w kilka minut

Skyr jest naturalnym wyrobem islandzkim. Jest on bogaty w białko, aminokwasy, witaminy i składniki mienralne - ale przy tym jest również niskokaloryczny, dzięki czemu można go bez problemu włączyć do jadłospisu.

Ten przepis na pudding ze skyrem jest idealnym pomysłem na słodką kolację, śniadanie czy po prostu słodką przekąskę pomiędzy posiłkami. Dla tych, którzy lubią eksperymentować ze smakiem to również ciekawa opcja.

Na rynku można bowiem znaleźć całą masę różnych smaków jogurtu skyr, które bez problemu mogą zostać użyte w tym przepisie. Poeksperymentować można również ze smakami budyniu, aż nie znajdziemy swojego idealnego połączenia.

Jak zrobić pudding ze skyrem? To szybkie i proste

Przygotowanie tego deserku jest niezwykle proste. Wystarczy 300 ml mleka podgrzać w rondelku, a w 50 dokładnie rozpuścić budyń, aż nie będzie grudek. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy budyń oraz miód. Całość mieszamy aż zgęstnieje i zdejmujemy z palnika.

Kiedy budyń ostygnie dodajemy do niego skyr i dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczek, a na wierz kładziemy ulubione owoce oraz startą czekoladę. Można dodać również nasiona chia lub kilka orzechów. Całość wkładamy na około godzinę do lodówki, aż do schłodzenia, choć pudding można również jeść na ciepło - jeśli tak wolimy.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie 150 gram jogurtu skyr (może być smakowy)
  • 40 g proszku budyniowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 kostki ciemnej czekolady
  • ulubione owoce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 300 ml mleka wlewamy do rondelka i podgrzewamy w rondelku.
  • Budyń wsypujemy do pozostałych 50 ml i dokładnie mieszamy, aż nie będzie żadnych grudek.
  • Kiedy mleko w rondelku się zagotuje, dodajemy budyń, cały czas mieszając.
  • Dodajemy miód i mieszamy, aż całość zgęstnieje.
  • Do ostudzonego budyniu dodajemy skyr i mieszamy, aż masa stanie się jedolita.
  • Czekoladę drobno siekamy lub ścieramy na tarce.
  • Gotowy pudding przekładamy do miseczek.
  • Na wierzch kładziemy owoce i posypujemy czekoladą.
  • Schładzamy w lodówce przez około godzinę.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Kinga Goldstein