Jak zrobić budyń? Sprawdzony przepis na domowy budyń
2021-10-01
łatwy
10 min
4
Budyń waniliowy to smak naszego dzieciństwa, który obecnie robimy jedynie z torebki. Okazuje się, że samemu w domu można przygotować jego zdrowszą wersję. Sprawdź, w jaki sposób.
Tysiące produktów dla dzieci w korzystnych cenach. Zobacz ofertę na Smyk rabaty.
SKŁADNIKI
- Schłodzona szklanka mleka ryżowego lub migdałowego
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- Kawałek laski waniliowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do niedużego garnka wlewamy ¾ szklanki przygotowanego mleka. Czekamy aż się zagotuje.
- Następnie dodajemy kawałek laski waniliowej i zostawiamy do zagotowania.
- Do szklanki z pozostałą częścią mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Do momentu zniknięcia wszystkich grudek.
- Następnie wyciągamy laskę wanilii z mlecznego wrzątku, dolewamy mączną zawiesinę do gorącego mleka, cały czas energicznie mieszając aż wszystko zgęstnieje.
- Deser przelewamy do kubków i studzimy.
- Możemy dodać do niego świeże owoce. Jeżeli chcemy, by budyń miał smak czekoladowy, podczas gotowania dodajemy łyżeczkę kakao.
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?