Wilgotne, puszyste i pełne smaku. To ciasto to cytrynowy zawrót głowy

Dieta wegetariańska
Przepyszne, delikatne i puszyste. Ciasto cytrynowo-jogurtowe z syropem do idealny pomysł na słodką przekąskę po obiedzie, do kawy czy pomiędzy posiłkami. Przygotowanie jest niezwykle proste, a połączenie smaków, działa za każdym razem.
Słodko-kwaskowate ciasto. Jest lekkie, wilgotne i intensywne
Jogurtowo-cytrynowe ciasto to idealny pomysł na słodką przekąskę. Jest to idealne połączenie smaków. Ciasto jest zarówno lekkie, jak i wilgotne, ale przy tym ma ono intensywny i orzeźwiający smak. Ogromną rolę odgrywa tu syrop cytrynowy, który sprawia, że to ciasto jest jeszcze smaczniejsze.
Dodatek jogurtu sprawia, że jest ono wilgotniejsze i lżejsze, a przy okazji na długo pozostaje świeże. Warto wspomnieć, że to wcale nie musi być jogurt naturalny. Sprawdzi się również jogurt grecki, jak i maślanka.
Tak można modyfikować to ciasto. Zrób je jak lubisz
Jeśli mamy taką ochotę, nasze ciasto możemy również polać przepysznym cytrynowym lukrem. Wyniesie on nasze ciasto na całkowicie nowy poziom, dodając słodyczy i podkreślając jeszcze bardziej cytrynowy aromat ciasta.
Co ciekawe, to ciasto możemy upiec również w formie babeczek, tylko wówczas trzeba pamiętać o zmniejszeniu czasu pieczenia do około 20 minut, by nasze babeczki się nie spaliły. Ciekawostką jest, że ciasto to najlepiej zostawić na kilka godzin przed jedzeniem. Dzięki temu wszystkie smaki będą miały czas, żeby dobrze się przegryźć.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 125 g jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju roślinnego
- skórka starta z 2 cytryn
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Syrop cytrynowy:
- 60 ml soku z cytryny
- 50 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W małej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W mikserze ubijamy jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta.
- Dodajemy jogurt, olej, skórę i sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy.
- Całość mieszamy.
- Stopniowo dodajemy suche składniki, delikatnie mieszając.
- Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 40 minut.
- Sok z cytryny podgrzewamy razem z cukrem, aż do rozpuszczenia.
- Kiedy ciasto jest ciepłe, nakłuwamy wykałaczką i polewamy syropem.