Pistacjowo-kokosowe ciasto bez grama glutenu. Rodzina będzie zachwycona

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Kokosowo-pistacjowa rozkosz w zaledwie 20 minut? To nic trudnego! Lekko przypieczona kokosowa skorupka, która idealnie komponuje się z lekkim pistacjowym kremem. Z przygotowaniem tego niesamowitego placka poradzi sobie nawet amator cukiernictwa.
Proste ciasto, z którym każdy sobie poradzi. Wystarczy kilka składników
Pyszne ciasto, które sprawi, że nasi goście będą prosili o dokładkę. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i poradzi sobie z tym niemal każdy. Ważne jest jednak uprażenie wcześniejsze kokosa, dzięki czemu będzie znacznie bardziej aromatyczny i będzie idealnie komplementować smak pistacjowego budyniu.
Nasze ciasto można trzymać w lodówce nawet do 5 dni, dzięki czemu nie musimy się stresować, że nie zjemy go na czas. Wystarczy przykryć je folią spożywczą lub wsadzić do hermetycznie zamykanego pojemnika.
Jak przygotować ciasto kokosowo-pistacjowe. To niezwykle proste
Jeśli nie wiesz, z czym podać to przepyszne ciasto, to śpieszymy z pomocą. Świetnie nadadzą się wiórki białej czekolady, sos czekoladowy, wiórki kokosowe, lody śmietankowe czy prażone pistacje.
Samo przygotowanie polega na wymieszaniu podprażonego kokosa z masłem. Wykładamy masą tortownicę i chłodzimy. Następnie przygotowujemy budyń pistacjowy. Dodajemy do niego krem z pistacji, który możemy przygotować sami z naszego przepisu, lub po prostu kupić w supermarkecie. Następnie ubijamy śmietanę i mieszamy ją z częścią budyniu.
SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 2 szklanki zimnego mleka
- 4 łyżki pasty pistacjowej
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 350 ml śmietany 30 proc. schłodzonej
- pistacje - do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki kokosowe prażymy na suchej patelni.
- Masło rozpuszczamy.
- W niewielkiej misce mieszamy kokos i masło.
- Przekładamy do foremki i przyciskamy do dna i boków.
- Schładzamy w lodówce przez co najmniej 20 minut.
- W tym czasie przygotowujemy budyń
- 1,5 szklanki mleka wlewamy do garnuszka.
- Dodajemy pastę pistacjową i cukier.
- Całość dokładnie mieszamy trzepaczką.
- W pozostałym mleku rozprowadzamy skrobię.
- Dolewamy do gotującego się mleka.
- Całość mieszamy i zagotowujemy.
- Zdejmujemy z gazu i dostawiamy.
- Śmietanę ubijamy, aż do powstania bitej śmietany.
- Mieszamy z połową lekko schłodzonego budyniu.
- Przekładamy budyń na spód.
- Na wierzch dajemy bitą śmietanę z budyniem.
- Całość schładzamy co najmniej 2 godziny w lodówce.