Pistacjowo-kokosowe ciasto bez grama glutenu. Rodzina będzie zachwycona

Pistacjowo-kokosowe ciasto bez grama glutenu. Rodzina będzie zachwycona
Autor: Shutterstock.com Pistacjowo-kokosowe ciasto bez grama glutenu. Rodzina będzie zachwycona
łatwy
20 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Kokosowo-pistacjowa rozkosz w zaledwie 20 minut? To nic trudnego! Lekko przypieczona kokosowa skorupka, która idealnie komponuje się z lekkim pistacjowym kremem. Z przygotowaniem tego niesamowitego placka poradzi sobie nawet amator cukiernictwa.

Proste ciasto, z którym każdy sobie poradzi. Wystarczy kilka składników

Pyszne ciasto, które sprawi, że nasi goście będą prosili o dokładkę. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i poradzi sobie z tym niemal każdy. Ważne jest jednak uprażenie wcześniejsze kokosa, dzięki czemu będzie znacznie bardziej aromatyczny i będzie idealnie komplementować smak pistacjowego budyniu.

Nasze ciasto można trzymać w lodówce nawet do 5 dni, dzięki czemu nie musimy się stresować, że nie zjemy go na czas. Wystarczy przykryć je folią spożywczą lub wsadzić do hermetycznie zamykanego pojemnika.

Jak przygotować ciasto kokosowo-pistacjowe. To niezwykle proste

Jeśli nie wiesz, z czym podać to przepyszne ciasto, to śpieszymy z pomocą. Świetnie nadadzą się wiórki białej czekolady, sos czekoladowy, wiórki kokosowe, lody śmietankowe czy prażone pistacje.

Samo przygotowanie polega na wymieszaniu podprażonego kokosa z masłem. Wykładamy masą tortownicę i chłodzimy. Następnie przygotowujemy budyń pistacjowy. Dodajemy do niego krem z pistacji, który możemy przygotować sami z naszego przepisu, lub po prostu kupić w supermarkecie. Następnie ubijamy śmietanę i mieszamy ją z częścią budyniu.

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 2 szklanki zimnego mleka
  • 4 łyżki pasty pistacjowej
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 350 ml śmietany 30 proc. schłodzonej
  • pistacje - do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki kokosowe prażymy na suchej patelni.
  • Masło rozpuszczamy.
  • W niewielkiej misce mieszamy kokos i masło.
  • Przekładamy do foremki i przyciskamy do dna i boków.
  • Schładzamy w lodówce przez co najmniej 20 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy budyń
  • 1,5 szklanki mleka wlewamy do garnuszka.
  • Dodajemy pastę pistacjową i cukier.
  • Całość dokładnie mieszamy trzepaczką.
  • W pozostałym mleku rozprowadzamy skrobię.
  • Dolewamy do gotującego się mleka.
  • Całość mieszamy i zagotowujemy.
  • Zdejmujemy z gazu i dostawiamy.
  • Śmietanę ubijamy, aż do powstania bitej śmietany.
  • Mieszamy z połową lekko schłodzonego budyniu.
  • Przekładamy budyń na spód.
  • Na wierzch dajemy bitą śmietanę z budyniem.
  • Całość schładzamy co najmniej 2 godziny w lodówce.
Kasza jaglana z malinami i pistacjami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej