Keto ciasto czekoladowe. Przepis na lekki jak chmurka dietetyczny deser

keto ciasto czekoladowe
Autor: Shutterstock Keto ciasto czekoladowe nie zawiera mąki i cukru, a jest obłędnie pyszne.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy na diecie keto można jeść ciasto? Oczywiście, że można, ale pod pewnymi warunkami. Słodkie wypieki powinny być przygotowywane według zasad diety ketogenicznej. Właśnie takie jest to obłędne keto ciasto czekoladowe. Chociaż nie zawiera mąki i cukru, smakuje jak z najlepszej cukierni. Do tego jest proste i szybkie. Oto sprawdzony keto przepis na ciasto czekoladowe.

Jakie ciasta można jeść na diecie keto?

Dieta niskowęglowodanowa opiera się na kilku zasadach. Z jadłospisu należy wykluczyć produkty zawierające duże ilości węglowodanów oraz cukier. Jeżeli szukacie przepisu na dietetyczne ciasto, warto wybrać ten obłędny wypiek. Keto ciasto czekoladowe to pyszny deser przyrządzony według zasad diety niskowęglowodanowej. Robi się go tylko z trzech produktów, a czas przygotowania jest dość krótki.

Jak zrobić keto ciasto czekoladowe?

Przepis na ketogeniczne ciasto czekoladowe jest prosty. Na liście składników znalazły się tylko trzy łatwo dostępne produkty oraz szczypta soli. Najpierw należy roztopić gorzką czekoladę z olejem kokosowym. Można to zrobić w rondelku, kąpieli wodnej lub wykorzystać kuchenkę mikrofalową. Następnie trzeba ubić jajka ze szczyptą soli. Kiedy staną się jasne i puszyste, wlewa się masę czekoladową. Składniki miksuje się do połączenia w jedną gładką masę. Następnie przelewa się ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C, a pieczenie trwa około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto będzie wyrośnięte, ale podczas stygnięcia zacznie opadać. Nie ma to jednak żadnego wpływu na smak czekoladowego ciasta keto. Przed podaniem porcje można oprószyć zmielonym słodzikiem lub kakao.

Jak podawać keto ciasto czekoladowe?

Przepis na ten wyborny keto wypiek jest uniwersalny. Keto ciasto czekoladowe jest pyszne i dosłownie rozpływa się w ustach, a do tego nie zawiera węglowodanów. Nawet osoby, które nie są na diecie keto, będą nim zachwycone. Ciasto czekoladowe keto pasuje na każdą okazję. To pomysł na deser i czekoladową przekąskę w ciągu dnia. Można podać je na święta lub kiedy przyjdzie ochota na coś czekoladowego.

SKŁADNIKI

  • 100 g oleju kokosowego
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wsypać posiekaną gorzką czekoladę. Dodać olej kokosowy i podgrzewać, aż składniki się roztopią i połączą. Zagotować, cały czas mieszając. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Jajka ubić ze szczyptą soli na jasną i puszystą masę.
  • Cały czas miksując, delikatnie wlać roztopioną czekoladę. Miksować do połączenia składników.
  • Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu ciasto opadnie.
  • Pokroić na porcje, oprószyć zmielonym na puder słodzikiem lub kakao i podawać na deser.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
więcej