Babeczki do święconki – sprawdzony przepis na słodką ozdobę wielkanocnego koszyczka

Dieta wegetariańska
Cytrynowe babeczki do koszyczka wielkanocnego najlepiej piec od razu w większych ilościach – nie tylko dlatego, że forma ma zwykle sześć zagłębień, ale przede wszystkim dlatego, że znikają szybciej, niż zdążysz powiedzieć „święconka”! Te mini babki są puszyste, wilgotne i obłędnie cytrynowe. Idealne na wielkanocny stół i do koszyczka. Oto sprawdzony przepis, który zawsze się udaje!
Mini babeczki to słodkie złoto Wielkanocy – małe, ale pełne smaku, urocze i poręczne. Idealnie mieszczą się w koszyczku, pięknie prezentują na świątecznym stole i… kuszą do dokładki. Dzięki kompaktowej formie pieką się szybciej niż klasyczne babki, łatwo je przechować i zapakować jako uroczy upominek. A dzieci je po prostu uwielbiają – zwłaszcza gdy mają kształt tradycyjnych babeczek z kominkiem i cytrynowy aromat. Mini rozmiar, maksimum radości!
A dekoracje? Tu można poszaleć! Klasyczny lukier cytrynowy, starta skórka pomarańczowa, kolorowa posypka, perełki cukrowe, a nawet małe kwiatki z opłatka lub lukru królewskiego. Dzięki nim każda babeczka wygląda jak ręcznie zdobiony skarb. Niech każda z nich będzie małym arcydziełem – równie pysznym, co pięknym.
Gotowe dodać uroku każdej święconce – i uśmiechu każdemu, kto sięgnie po kęs.
Pod wideo znajdziecie też galerię z przepisami na inne babki piaskowe
SKŁADNIKI
- Na ciasto dla 6 babeczek:
- 1/2 szklanki zmiękczonego masła
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka wanilii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka jogurtu
- Na lukier do babeczek:
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- skórka z cytryny w cienkich wiórkach lub kandyzowana skórka cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Za pomocą miksera na średnich obrotach ubij masło z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj wanilię, jajka, sok i skórkę z cytryny. Zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na niskich obrotach przez 1 minutę. Następnie ubijaj na średnich obrotach przez 2 minuty.
- Przelej ciasto do zagłębień na babeczki. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Odwróć formę na ruszt. Studź jeszcze przez 15 minut.
- Rozetrzyj cukier puder z sokiem z cytryny. Zdejmij foremkę z babeczek. Polej lukrem. Posyp skórką cytryny.
- Smacznego!