Babeczki do święconki – sprawdzony przepis na słodką ozdobę wielkanocnego koszyczka

Babeczki do koszyczka wielkanocnego: łatwy przepis na mini babki do święconki
Autor: Shutterstock, Shutterstock Cytrynowe babeczki do koszyczka ze święconką, lukrowane i ozdobione skórką cytrynową
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Cytrynowe babeczki do koszyczka wielkanocnego najlepiej piec od razu w większych ilościach – nie tylko dlatego, że forma ma zwykle sześć zagłębień, ale przede wszystkim dlatego, że znikają szybciej, niż zdążysz powiedzieć „święconka”! Te mini babki są puszyste, wilgotne i obłędnie cytrynowe. Idealne na wielkanocny stół i do koszyczka. Oto sprawdzony przepis, który zawsze się udaje!

Mini babeczki to słodkie złoto Wielkanocy – małe, ale pełne smaku, urocze i poręczne. Idealnie mieszczą się w koszyczku, pięknie prezentują na świątecznym stole i… kuszą do dokładki. Dzięki kompaktowej formie pieką się szybciej niż klasyczne babki, łatwo je przechować i zapakować jako uroczy upominek. A dzieci je po prostu uwielbiają – zwłaszcza gdy mają kształt tradycyjnych babeczek z kominkiem i cytrynowy aromat. Mini rozmiar, maksimum radości!

A dekoracje? Tu można poszaleć! Klasyczny lukier cytrynowy, starta skórka pomarańczowa, kolorowa posypka, perełki cukrowe, a nawet małe kwiatki z opłatka lub lukru królewskiego. Dzięki nim każda babeczka wygląda jak ręcznie zdobiony skarb. Niech każda z nich będzie małym arcydziełem – równie pysznym, co pięknym.

Gotowe dodać uroku każdej święconce – i uśmiechu każdemu, kto sięgnie po kęs.

Pod wideo znajdziecie też galerię z przepisami na inne babki piaskowe

SKŁADNIKI

  • Na ciasto dla 6 babeczek:
  • 1/2 szklanki zmiękczonego masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka jogurtu
  • Na lukier do babeczek:
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • skórka z cytryny w cienkich wiórkach lub kandyzowana skórka cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Za pomocą miksera na średnich obrotach ubij masło z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj wanilię, jajka, sok i skórkę z cytryny. Zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na niskich obrotach przez 1 minutę. Następnie ubijaj na średnich obrotach przez 2 minuty. 
  • Przelej ciasto do zagłębień na babeczki. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
  • Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Odwróć formę na ruszt. Studź jeszcze przez 15 minut.
  • Rozetrzyj cukier puder z sokiem z cytryny. Zdejmij foremkę z babeczek. Polej lukrem. Posyp skórką cytryny. 
  • Smacznego!
Koszyk wielkanocny. Co powinno się w nim znaleźć?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej