Pulchne i chrupkie gofry na kefirze – nawet budka nad morzem się schowa ze wstydu!

Pulchne i chrupkie gofry na kefirze – nawet budka nad morzem się schowa ze wstydu!
Autor: Shutterstock Domowe gofry mogą być lepsze niż te z osławionej budki nad morzem, gdy zrobisz je z tego przepisu
łatwy
30 min
4

Gofry z cukrem pudrem to klasyka, która w mojej rodzinie zawsze budzi emocje! Najlepsze są te świeżutkie, prosto z gofrownicy – pulchne w środku, chrupiące na zewnątrz i z ciepłą, słodką chmurką cukru pudru.  Można je zrobić błyskawicznie! A ciasto na kefirze to prawdziwy hit – gwarantuje puszystość, której nie powstydziłaby się żadna budka nad morzem. Przekonaj się, jak łatwo zrobić gofry marzenie!

Gofry – słodkie czy wytrawne, zawsze pełne smaku!

Gofry to prawdziwy hit, który potrafi zadowolić podniebienie o każdej porze dnia – od śniadania po deser. Choć tradycyjnie podawane są z cukrem pudrem, owocami i bitą śmietaną, to nic nie stoi na przeszkodzie, by zaprezentować gofry w wersji wytrawnej. Świetnie komponują się zarówno z lekko słodkawymi dodatkami, jak i z wyrazistymi, pikantnymi smakami. Możesz je podać jako pyszne śniadanie, elegancką przekąskę na przyjęciu lub pełnowartościowy obiad. Wszystko zależy od Twojej kreatywności w kuchni!

Zacznijmy od wersji klasycznej, czyli gofrów z owocami. Świeże truskawki, maliny, borówki, czy pokrojone w plastry brzoskwinie – to tylko początek! Świetnym pomysłem jest dodanie do gofrów porcji bitej śmietany lub mascarpone, a dla fanów nieco zdrowszych wariantów – jogurtu greckiego. Dopełnieniem może być odrobina miodu, syropu klonowego, czekolady lub prażonych orzechów. Takie połączenia to klasyka deserowa, która na pewno zachwyci każdego smakosza.

Ale nie zapominajmy o wersji wytrawnej! Gofry doskonale komponują się także z pikantnymi dodatkami. Można je podać z jajkiem sadzonym, chrupiącym boczkiem i odrobiną awokado – w tej wersji gofry to pełnowartościowy posiłek, który z powodzeniem może zastąpić kanapki. Kolejną świetną opcją są gofry z warzywami i serem – świeży szpinak, grillowane pomidory, cukinia, a do tego mozzarella lub parmezan – proste, ale pyszne! Gofry wytrawne to również świetna baza do podania z różnymi pastami, takimi jak hummus czy guacamole, które sprawdzą się jako lekka przekąska lub przystawka na imprezach.

Wersja wytrawna nie kończy się jednak na warzywach i serach. Możesz przygotować gofry z ulubionym mięsem – grillowaną piersią kurczaka, pieczonym łososiem, a nawet wołowiną! Do takiego zestawu idealnie pasować będą zioła, oliwa z oliwek, sos jogurtowy lub czosnkowy dip. W ten sposób gofry przekształcają się w wykwintną potrawę, która zachwyci Twoich gości na każdej imprezie.

Niezależnie od tego, czy preferujesz słodkie, czy wytrawne gofry – możliwości są praktycznie nieograniczone. Gofry z ciasta na kefirze to bardzo uniwersalna baza, która doskonale nadaje się zarówno do wersji słodkich, jak i wytrawnych. Dodatki można zmieniać w zależności od pory roku – latem postaw na świeże owoce, a zimą na ciepłe przyprawy i grillowane warzywa. Możliwości jest naprawdę wiele!

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki
  • 200 ml kefiru o temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g masła, stopionego i przestudzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru z cynamonem do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko wybić do miski, dodać cukier i utrzeć razem na puszystą masę. Możecie to zrobić za pomocą elektrycznego miksera lub ręcznej trzepaczki.
  • Do masy jajecznej dodać stopione kefir. Wymieszać.
  • Następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać do uzyskania jednorodnego ciasta. Jeśli korzystacie z miksera elektrycznego, mieszajcie ciasto na niskich obrotach. 
  • Na koniec dodać stopione masło i dobrze wymieszać. 
  • Teraz rozgrzać elektryczną gofrownicę i postępować zgodnie z instrukcją obsługi. Na gorącą formę gofrową wylać 3-5 łyżek ciasta, objętość zależy od wielkości formy, zamknąć gofrownicę i zapiekać 3-4 minuty. 
  • Upieczone gofry oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. 
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej