Pulchne i chrupkie gofry na kefirze. Te z nadmorskiej budki mogą się spalić ze wstydu!
2024-05-04
łatwy
30 min
4
Gofry z cukrem pudrem w mojej rodzinie cieszą się niezmiennym powodzeniem. Najlepsze są oczywiście te jeszcze gorące, prosto z gofrownicy, pulchne w środku, chrupkie na zewnątrz. Koniecznie szybko przygotowane! Takie gofry jak marzenie, najszybciej przygotujecie z ciasta na kefirze. Polecam ten łatwy przepis na gofry domowe!
SKŁADNIKI
- 150 g mąki
- 200 ml kefiru o temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 50 g masła, stopionego i przestudzonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru z cynamonem do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajko wybić do miski, dodać cukier i utrzeć razem na puszystą masę. Możecie to zrobić za pomocą elektrycznego miksera lub ręcznej trzepaczki.
- Do masy jajecznej dodać stopione kefir. Wymieszać.
- Następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać do uzyskania jednorodnego ciasta. Jeśli korzystacie z miksera elektrycznego, mieszajcie ciasto na niskich obrotach.
- Na koniec dodać stopione masło i dobrze wymieszać.
- Teraz rozgrzać elektryczną gofrownicę i postępować zgodnie z instrukcją obsługi. Na gorącą formę gofrową wylać 3-5 łyżek ciasta, objętość zależy od wielkości formy, zamknąć gofrownicę i zapiekać 3-4 minuty.
- Upieczone gofry oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?