Jogurt

Jogurt to rodzaj nabiału, który jest uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Z dodatkiem cukru i owoców zamienia się w pyszny, pożywny deser. Z powodzeniem zastępuje śmietanę w sałatkach, przez co są mniej kaloryczne. Ponadto nadaje się do przygotowywania koktajli - zwłaszcza owocowych.

Jogurt

Domowa bryndza: przepis jak z 2 l mleka krowiego otrzymać 1 kg sera?

Domowa bryndza to sprytny ser z krowiego mleka, który będzie smakował i wyglądał jak owczy. Ser przygotowany w ten sposób to wysokobiałkowy wyrób. Doskonale sprawdza się w diecie dzieci i młodzieży, sportowców, rekonwalescentów i seniorów. Należy go przygotować z mleka pasteryzowanego, ale wykluczone jest mleko UHT. Można do sprytnej bryndzy dodać świeże zioła, przyprawy, a nawet suszone pomidory, czy kapary albo marynowany pieprz. Wypróbujcie swój ulubiony wariant domowej bryndzy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapuściane kotlety z pieczarkami: tanie i pyszne

Kapuściane kotlety z pieczarkami są tanie i pyszne, a ponadto można je naprawdę łatwo i szybko przygotować. Znakomity obiad, który twoja rodzina na pewno polubi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dietetyczna sałatka z jajek i buraków: jemy i chudniemy

Dietetyczna sałatka z jajek i buraków to sprawdzony pożeracz tłuszczu. Buraki regulują przemianę materii i przyspieszają pasaż jelitowy. Jajka i jogurt dostarczą niezbędnej dawki wartości odżywczych. Sałatka jest smaczna i prosta w przygotowaniu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smażone ciastka indyjskie: JALEBI - chrupiące i słodziutkie

Smażone ciastka indyjskie zwane jalebi to słodkie i chrupiące pyszności w sam raz na karnawałowy stół. Ich przygotowanie nie jest trudne. W Indiach takie spiralne ciastka smażą na ulicach, gdzie można zjeść jeszcze gorące, kapiące od syropu. Ten rodzaj smażonego ciasta naleśnikowego będzie pyszną odmianą. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fenomenalny keks z rodzynkami i żurawiną

Keks z rodzynkami i świeżą żurawiną to pyszne ciasto na zimowe podwieczorki. W krajach anglosaskich takie ciasto tradycyjnie podaje się w okresie świąt Bożego Narodzenia. To wyjątkowo lekka wersja keksu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pomarańczowe ciasto z Grecji: przepis na portokalopita z jogurtu i ciasta filo

Pomarańczowe ciasto portokalopita przygotowane na bazie jogurtu, oleju i ciasta filo to doskonały deser. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Doskonałe brokuły w sosie twarożkowo-czosnkowym

Doskonałe brokuły w sosie twarożkowo-czosnkowym to pyszna przekąską lub dodatek do dania głównego. Zimny sos z kremowego twarożku świetnie pasuje do brokułów. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wyśmienita sałatka z czerwonej kapusty z owocami

Czerwona kapusta najlepiej smakuje jesienią, kiedy jest jej pod dostatkiem. Wystarczy dodać do niej ulubione owoce i pyszny sos i mamy wyśmienitą sałatkę. Na przykład połączyć ją z rodzynkami, gruszkami i pomarańczą i podkręcić pysznym, jogurtowo-miodowym sosem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wyborna kartoflanka ze świeżymi grzybami leśnymi

Wyborna kartoflanka z grzybami leśnymi to idealna jesienna zupa. Pełna smaku i leśnego aromatu pożywna kartoflanka syci i rozgrzewa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z marynowanego selera, kukurydzy, szynki i jogurtu

Sałatka z marynowanego selera, kukurydzy, szynki i jogurtu to pyszna przekąska gotowa w 20 minut. Wystarczy tylko wszystko pokroić i wymieszać. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 11