Jak zrobić zupę japońską? 4 łatwe przepisy na zdrowe zupy z Japonii
Zupy japońskie to mnóstwo smaku i aromatu, a przepisy na nie znane są na całym świecie. Przyrządza się je w rożnych wariantach. W każdym z nich smakują znakomicie i są sycące. Jak ugotować pyszną i aromatyczną japońską zupę? Poznajcie cztery sprawdzone przepisy na zupy japońskie.
Spis treści
- Z czego słynie kuchnia japońska?
- Tradycyjne japońskie zupy
- Przepisy na japońskie zupy
- Japońska zupa ramen – przepis krok po kroku
- Japońska zupa miso – przepis krok po kroku
- Japońska zupa rybna – przepis krok po kroku
- Japońska zupa dashi – przepis krok po kroku
Z czego słynie kuchnia japońska?
Kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów. Potrawy przygotowuje się ze świeżych i naturalnych produktów jak warzywa, tofu, owoce morza i ryby. Jednym z obowiązkowych produktów tej kuchni są algi i wodorosty. Dania są proste, szybkie i nie zawierają dużo kalorii. Szczególną uwagę przywiązuje się do sposobu podawania tradycyjnych dań. Ważna jest nie tylko etykieta przy stole, ale i kolor naczyń oraz ich kształt. Dania spożywa się pałeczkami.
Tradycyjne japońskie zupy
Wśród przepisów na pyszne japońskie przysmaki znajduje się mnóstwo receptur na zupy. Japońskie zupy są pełne smaku i mają intensywny aromat, który przyjemnie nęci kubki smakowe. Bardziej przypominają danie główne, ponieważ zawierają sporą porcję warzyw, makaronu, mięsa i innych dodatków podkręcających ich smak. Pyszną japońską zupę można bez problemu ugotować w domu. Poniżej znajdziecie łatwe przepisy na tradycyjne japońskie zupy.
Przepisy na japońskie zupy
Każda japońska zupa jest pyszna i łatwa do zrobienia w domu. Czas przygotowania zależy od przepisu. Warto pamiętać, że wszystkie potrzebne składniki powinny być świeże i dobrej jakości. Odwdzięczą się nie tylko smakiem, ale i sporą porcją witamin i składników odżywczych. Większość japońskich zup pełna jest dodatków, a bulion jest jedynie bazą. Stanowi tylko 1/3 porcji.
Poniżej znajdziecie cztery sprawdzone przepisy na japońskie zupy:
- japońska zupa ramen – z mięsem, grzybami i warzywami
- japońska zupa miso – z warzywami i grzybami
- japońska zupa rybna – z tuńczykiem
- japońska zupa dashi – wywar rybny wykorzystywany jako składnik innych zup
Japońska zupa ramen – przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 i 1/2 kg kości wieprzowych z mięsem
- 1 kg pałek z kurczaka lub korpusów
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 500 g suszonych grzybów shitake
- 250 g makaronu ramen
- 100 ml sosu sojowego
- 3 marchewki pokrojone
- 2 cebule przekrojone
- 1 czosnek przekrojony
- 1 korzeń imbiru pokrojony
- 2 płaty wodorostów nori
- 60 ml sake
- garść kiełków
Przygotowanie:
1. Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Odcedzić i pokroić w paski, a następnie podsmażyć na oleju na patelni.
2. Kości wieprzowe i kurczaka przełożyć do dużego garnka. Wlać zimną wodę i gotować na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie odcedzić. Mięso opłukać, przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować na małym ogniu.
3. odać przekrojone na pół cebule i główkę czosnku, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki i imbir. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 godzin.
4. Bulion przecedzić przez drobne sitko. Mięso obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
5. Bulion podzielić na dwie części. Do pierwszej wlać sos sojowy i sake. Gotować na małym ogniu.
6. Stopniowo wlewać drugą część bulionu i gotować 30 minut.
7. Makaron ramen ugotować według instrukcji na opakowaniu i odcedzić.
8. Do miseczek nałożyć makaron, mięso, grzyby shitake i glony oraz połówki jajek na twardo. Wlać gorący bulion. Posypać kiełkami.
9. Podawać od razu na obiad.
Japońska zupa miso – przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1 brokuł
- 150 g tofu
- 150 g grzybów shitake
- 100 g kapusty pak choi
- 4 marchewki
- 50 g pasty miso
Przygotowanie:
1. Bulion zagotować. Dodać obrane i pokrojone w słupki marchewki, pokrojony na różyczki brokuł i podzieloną na łodygi i pokrojoną w paski kapustę pak choi. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu 15 minut.
2. Dodać dodaj pokrojone w paski grzyby shitake i pokrojone w paski liście kapusty pak choi.
3. 3 łyżki gotującego się bulionu i wymieszać z pastą miso, a następnie dodać do zupy. Gotować 5 minut.
4. Dodać pokrojone w kostkę tofu i gotować około 3 minut.
5. Zupę podawać od razu na obiad.
Japońska zupa rybna – przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 filetów z tuńczyka
- 100 ml bulionu rybnego
- 1 cebula szalotka
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- skórka otarta z połowy cytryny
- szczypta mielonego chilli
- sól
Przygotowanie:
1. Pokrojonego na mniejsze kawałki tuńczyka przełożyć do miski. Zalać wrzątkiem, miskę przykryć i odstawić na 20 minut.
2. Bulion rybny zagotować i dodać pokrojony w plasterki imbir. Doprawić solą i chili.
3. Odcedzoną rybę przełożyć do miseczek. Wsypać posiekaną szalotkę i natkę pietruszki oraz otartą skórkę z cytryny. Wlać gorący bulion.
4. Podawać od razu na obiad.
Japońska zupa dashi – przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 litry wody
- 2 płaty wodorostów Kombu
- 50 gram ryby
Przygotowanie:
1. Wodorosty pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Wlać wodę o gotować na małym ogniu, aż się zagotuje.
2. Z wywaru wyjąć wodorosty i dodać kawałki ryby. Gotować, aż stanie się miękka.
3. Bulion przecedzić przez drobne sitko.
4. Wykorzystać do przygotowania innych japońskich zup.
Zobacz galerię i poznaj najlepsze przepisy na pyszne i rozgrzewające zupy na chłodne dni. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o zupach świata.