Jak zrobić zupę japońską? 4 łatwe przepisy na zdrowe zupy z Japonii

2023-10-09 15:13

Zupy japońskie to mnóstwo smaku i aromatu, a przepisy na nie znane są na całym świecie. Przyrządza się je w rożnych wariantach. W każdym z nich smakują znakomicie i są sycące. Jak ugotować pyszną i aromatyczną japońską zupę? Poznajcie cztery sprawdzone przepisy na zupy japońskie.

japońskie zupy
Autor: Shutterstock Poznajcie cztery sprawdzone i zdrowe przepisy z Japonii na pyszne i zdrowe zupy.

Spis treści

  1. Z czego słynie kuchnia japońska?
  2. Tradycyjne japońskie zupy
  3. Przepisy na japońskie zupy
  4. Japońska zupa ramen – przepis krok po kroku
  5. Japońska zupa miso – przepis krok po kroku
  6. Japońska zupa rybna – przepis krok po kroku
  7. Japońska zupa dashi – przepis krok po kroku

Z czego słynie kuchnia japońska?

Kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów. Potrawy przygotowuje się ze świeżych i naturalnych produktów jak warzywa, tofu, owoce morza i ryby. Jednym z obowiązkowych produktów tej kuchni są algi i wodorosty. Dania są proste, szybkie i nie zawierają dużo kalorii. Szczególną uwagę przywiązuje się do sposobu podawania tradycyjnych dań. Ważna jest nie tylko etykieta przy stole, ale i kolor naczyń oraz ich kształt. Dania spożywa się pałeczkami.

Tradycyjne japońskie zupy

Wśród przepisów na pyszne japońskie przysmaki znajduje się mnóstwo receptur na zupy. Japońskie zupy są pełne smaku i mają intensywny aromat, który przyjemnie nęci kubki smakowe. Bardziej przypominają danie główne, ponieważ zawierają sporą porcję warzyw, makaronu, mięsa i innych dodatków podkręcających ich smak. Pyszną japońską zupę można bez problemu ugotować w domu. Poniżej znajdziecie łatwe przepisy na tradycyjne japońskie zupy.

Przepisy na japońskie zupy

Każda japońska zupa jest pyszna i łatwa do zrobienia w domu. Czas przygotowania zależy od przepisu. Warto pamiętać, że wszystkie potrzebne składniki powinny być świeże i dobrej jakości. Odwdzięczą się nie tylko smakiem, ale i sporą porcją witamin i składników odżywczych. Większość japońskich zup pełna jest dodatków, a bulion jest jedynie bazą. Stanowi tylko 1/3 porcji.

Poniżej znajdziecie cztery sprawdzone przepisy na japońskie zupy:

  • japońska zupa ramen – z mięsem, grzybami i warzywami
  • japońska zupa miso – z warzywami i grzybami
  • japońska zupa rybna – z tuńczykiem
  • japońska zupa dashi – wywar rybny wykorzystywany jako składnik innych zup

Japońska zupa ramen – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg kości wieprzowych z mięsem
  • 1 kg pałek z kurczaka lub korpusów
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 500 g suszonych grzybów shitake
  • 250 g makaronu ramen
  • 100 ml sosu sojowego
  • 3 marchewki pokrojone
  • 2 cebule przekrojone
  • 1 czosnek przekrojony
  • 1 korzeń imbiru pokrojony
  • 2 płaty wodorostów nori
  • 60 ml sake
  • garść kiełków

Przygotowanie:

1. Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Odcedzić i pokroić w paski, a następnie podsmażyć na oleju na patelni.

2. Kości wieprzowe i kurczaka przełożyć do dużego garnka. Wlać zimną wodę i gotować na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie odcedzić. Mięso opłukać, przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować na małym ogniu.

3. odać przekrojone na pół cebule i główkę czosnku, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki i imbir. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 godzin.

4. Bulion przecedzić przez drobne sitko. Mięso obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

5. Bulion podzielić na dwie części. Do pierwszej wlać sos sojowy i sake. Gotować na małym ogniu.

6. Stopniowo wlewać drugą część bulionu i gotować 30 minut.

7. Makaron ramen ugotować według instrukcji na opakowaniu i odcedzić.

8. Do miseczek nałożyć makaron, mięso, grzyby shitake i glony oraz połówki jajek na twardo. Wlać gorący bulion. Posypać kiełkami.

9. Podawać od razu na obiad.

Japońska zupa miso – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 brokuł
  • 150 g tofu
  • 150 g grzybów shitake
  • 100 g kapusty pak choi
  • 4 marchewki
  • 50 g pasty miso

Przygotowanie:

1. Bulion zagotować. Dodać obrane i pokrojone w słupki marchewki, pokrojony na różyczki brokuł i podzieloną na łodygi i pokrojoną w paski kapustę pak choi. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu 15 minut.

2. Dodać dodaj pokrojone w paski grzyby shitake i pokrojone w paski liście kapusty pak choi.

3. 3 łyżki gotującego się bulionu i wymieszać z pastą miso, a następnie dodać do zupy. Gotować 5 minut.

4. Dodać pokrojone w kostkę tofu i gotować około 3 minut.

5. Zupę podawać od razu na obiad.

Japońska zupa rybna – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 filetów z tuńczyka
  • 100 ml bulionu rybnego
  • 1 cebula szalotka
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta mielonego chilli
  • sól

Przygotowanie:

1. Pokrojonego na mniejsze kawałki tuńczyka przełożyć do miski. Zalać wrzątkiem, miskę przykryć i odstawić na 20 minut.

2. Bulion rybny zagotować i dodać pokrojony w plasterki imbir. Doprawić solą i chili.

3. Odcedzoną rybę przełożyć do miseczek. Wsypać posiekaną szalotkę i natkę pietruszki oraz otartą skórkę z cytryny. Wlać gorący bulion.

4. Podawać od razu na obiad.

Japońska zupa dashi – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 płaty wodorostów Kombu
  • 50 gram ryby

Przygotowanie:

1. Wodorosty pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Wlać wodę o gotować na małym ogniu, aż się zagotuje.

2. Z wywaru wyjąć wodorosty i dodać kawałki ryby. Gotować, aż stanie się miękka.

3. Bulion przecedzić przez drobne sitko.

4. Wykorzystać do przygotowania innych japońskich zup.

Zobacz galerię i poznaj najlepsze przepisy na pyszne i rozgrzewające zupy na chłodne dni. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o zupach świata.

Zupa krem z białych warzyw

Quiz. Zupy świata. Tylko mistrzowie zdobędą tylko 6 punktów!

Pytanie 1 z 10
Zupa na zimno, która zrobiona jest z botwinki to: