Jak zagęścić zupę krem? 4 łatwe i szybkie triki na uratowanie za rzadkiej kremowej zupy

2023-09-08 12:55

Zupa krem powinna być gładka i gęsta. Mimo sprawdzonego przepisu i postępowania według niego krok po kroku, kremowa zupa jest za rzadka. Czy można ją jeszcze uratować? Czy istnieją sprawdzone sposoby na zagęszczenie zupy? Oczywiście! Poznajcie łatwe triki, jak zagęścić zupę krem.

jak zagęścić zupę krem
Autor: Shutterstock Jak zagęścić zupę krem? Poznajcie sprawdzone metody na gęstą kremową zupę.

Spis treści

  1. Jak zagęścić zupę krem?
  2. Jak zagęścić zupę krem mąką?
  3. Jak zagęścić zupę krem śmietaną?
  4. Jak zagęścić zupę krem serkiem topionym?
  5. Jak zagęścić zupę krem żółtkiem?

Jak zagęścić zupę krem?

Może się zdarzyć, że zupa krem nie wyjdzie tak, jak powinna. Po ugotowaniu i zmiksowaniu jest rzadka i nie przypomina kremu. Czy taka zupa jest jeszcze do uratowania? Istnieje kilka sprawdzonych metod na zagęszczenie zupy krem. To łatwe sposoby, dzięki którym zupa będzie miała odpowiednią konsystencję i pyszny smak.

Jak zagęścić zupę krem mąką?

Najpopularniejszą metodą zagęszczania kremowej zupy jest mąka pszenna. Wystarczy kilka łyżek wody wymieszać z mąką, tak aby nie było grudek. Powstałą zawiesinę wlewa się do gorącej zupy. Całość należy energicznie i dokładnie wymieszać. Mąka z wodą sprawią, że zupa krem stanie się gęsta.

Zupę można też zagęścić zasmażką, czyli masłem z mąką. Na patelni roztapia się masło, wsypuje mąkę i miesza, aby nie było żadnych grudek. Najlepiej robić to energicznie, rozcierając składniki łyżką. Gotową zasmażkę dodaje się do gorącej zupy i miesza. Po chwili zupa staje się gęsta. Zasmażka przygotowana z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki pszennej wystarczy, aby zagęścić 500 ml kremowej zupy. Należy jednak pamiętać, że zasmażka może nieco zmienić kolor zupy i nadać bardziej wyrazistego smaku.

Jak zagęścić zupę krem śmietaną?

Pyszną domową zupę krem, której konsystencja jest rzadka, można zagęścić za pomocą śmietany. Ten niedrogi produkt sprawi, że zupa stanie się gęsta i będzie miała łagodny smak. Do zagęszczania zupy krem najlepsza jest śmietana o zawartości tłuszczu 18 proc. Warto pamiętać, aby nie wlewać śmietany bezpośrednio do garnka, ponieważ może się zwarzyć. Aby tego unikną, wystarczy odlać trochę zupy i wymieszać ją ze śmietaną, a następnie wąskim strumieniem wlewać do garnka, cały czas delikatnie mieszając.

Jak zagęścić zupę krem serkiem topionym?

Zamiast śmietany sprawdzi się serek topiony. Można go dodać od razu do garnka i mieszać, aż całkowicie się rozpuści, a zupa stanie się gęsta. Drugą metodą jest wymieszanie serka topionego z kilkoma łyżkami zupy i dodanie składników do garnka. W ten sam sposób można zagęścić zupę krem serkiem mascarpone.

Jak zagęścić zupę krem żółtkiem?

Dla osób, które unikają mąki pszennej i produktów mlecznych o wysokiej zawartości tłuszczu, dobrym rozwiązaniem będzie zagęszczenie zupy krem żółtkiem. Do kubka przelewa się kilka łyżek zupy, dodaje tyle samo zimnej wody i roztrzepane żółtka. Składniki należy dokładnie wymieszać. Mieszankę wlewa się do garnka i energicznie miesza, aby wszystkie składniki się połączyły i zagęściły pyszną kremową zupę.

Zobacz galerię i poznaj sprawdzony przepis na pyszną jesienną zupę krem z dyni i batatów. Poniżej znajdziesz także quiz o zupach świata.

Jesienna zupa krem z dyni i batatów
Quiz. Zupy świata. Tylko mistrzowie zdobędą tylko 6 punktów!
Pytanie 1 z 10
Zupa na zimno, która zrobiona jest z botwinki to: