Domowy serek topiony z twarogu: jak zrobić serek topiony w domu?
Domowy serek topiony z twarogu jest pysznym smarowidłem do kanapek. Także świetnym dodatkiem do zup i sosów, nadając im śmietanowy smak. Polecamy Wam przepis, jak zrobić serek topiony w domu. Najlepiej z własnoręcznie przygotowanego twarogu. Ale dobry będzie również kupny twaróg tłusty lub półtłusty. Zapraszamy, częstujcie się!
i
Domowy serek lepszy od sklepowego?
Na pewno lista składników domowego serka topionego jest krótsza niż sklepowego. Ale nic nie przebije satysfakcji z własnoręcznie przygotowanego serka topionego. To prosta i szybko metoda na zagospodarowanie twarogu. Jeśli sami robicie twaróg, to wiecie, że z czasem robi się jego nadprodukcja. Warto zatem przerobić nadwyżki na pyszny dodatek do kanapek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g twarogu według przepisu Domowy twaróg ze zsiadłego mleka lub sklepowego twarogu tłustego lub półtłustego
- 80 g masła śmietankowego (82% tłuszczu)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cukru
- oraz
- opcjonalnie ulubione przyprawy: słodka lub ostra papryka, czarny pieprz młotkowany, kminek, kozieradka, czarnuszka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W malakserze lub ręcznie utrzeć razem: twaróg, surowe jajko, masło z dodatkiem sody, soli i cukru. Powinniśmy otrzymać gładką i jednorodną masę.
- Masę należy podgrzać w kąpieli wodnej. Dlatego zagotować wodę w dużym garnku. Miskę z masą ustawić na garnku, tak aby dno nie dotykało wody, ale ogrzewano było tylko parą.
- Masę podczas podgrzewania stale mieszać.
- Po około 5 minutach podgrzewania serek się stopi.
- Kontynuować ogrzewanie jeszcze około 5 minut lub do chwili, gdy twaróg całkowicie się nie rozpuści.
- Gotowy serek topiony można dowolnie przyprawić.
- Jeszcze gorący rozlać do ceramicznych naczynek i pozostawić do ostygnięcia.
- Przechowywać w lodówce.