Domowy serek topiony z twarogu: jak zrobić serek topiony w domu?

2021-03-29
Domowy serek topiony z twarogu
Autor: Shutterstock Domowy serek topiony na kromce chleba
łatwy
30 min
4

Domowy serek topiony z twarogu jest pysznym smarowidłem do kanapek. Także świetnym dodatkiem do zup i sosów, nadając im śmietanowy smak. Polecamy Wam przepis, jak zrobić serek topiony w domu. Najlepiej z własnoręcznie przygotowanego twarogu. Ale dobry będzie również kupny twaróg tłusty lub półtłusty. Zapraszamy, częstujcie się! 

Domowy serek lepszy od sklepowego?

Na pewno lista składników domowego serka topionego jest krótsza niż sklepowego. Ale nic nie przebije satysfakcji z własnoręcznie przygotowanego serka topionego. To prosta i szybko metoda na zagospodarowanie twarogu. Jeśli sami robicie twaróg, to wiecie, że z czasem robi się jego nadprodukcja. Warto zatem przerobić nadwyżki na pyszny dodatek do kanapek. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g twarogu według przepisu Domowy twaróg ze zsiadłego mleka lub sklepowego twarogu tłustego lub półtłustego
  • 80 g masła śmietankowego (82% tłuszczu)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oraz
  • opcjonalnie ulubione przyprawy: słodka lub ostra papryka, czarny pieprz młotkowany, kminek, kozieradka, czarnuszka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W malakserze lub ręcznie utrzeć razem: twaróg, surowe jajko, masło z dodatkiem sody, soli i cukru. Powinniśmy otrzymać gładką i jednorodną masę.
  • Masę należy podgrzać w kąpieli wodnej. Dlatego zagotować wodę w dużym garnku. Miskę z masą ustawić na garnku, tak aby dno nie dotykało wody, ale ogrzewano było tylko parą.
  • Masę podczas podgrzewania stale mieszać.
  • Po około 5 minutach podgrzewania serek się stopi.
  • Kontynuować ogrzewanie jeszcze około 5 minut lub do chwili, gdy twaróg całkowicie się nie rozpuści.
  • Gotowy serek topiony można dowolnie przyprawić.
  • Jeszcze gorący rozlać do ceramicznych naczynek i pozostawić do ostygnięcia.
  • Przechowywać w lodówce.