Jak zrobić zasmażkę do zupy?
2022-03-19

łatwy
5 min
4
Zasmażka sprawia, że zupa nabiera gęstości i aksamitnej konsystencji, ciemna zasmażka nadaje też daniu specyficzny "zapalany" posmak. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Aby ją zrobić wystarczy masło, mąka i patelnia. Zasmażką można zagęścić nie tylko zupę, ale także sosy i gulasze.
SKŁADNIKI
- Na 1 l zupy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuszczamy na patelni na niedużym ogniu (aby się rozpuściło, ale nie przypaliło).
- Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż składniki połączą się. Dokładnie rozcieramy wszystkie grudki.
- Jasna zasmażka jest gotowa, jak tylko składniki dokładnie się połączą.
- Przygotowanie ciemniejszej zasmażki wymaga podgrzewania jej jeszcze 2-4 minuty, w zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać.
- Gdy zasmażka uzyska odpowiadający nam kolor, wlewamy do niej nieco przestudzonej delikatnie i dokładnie mieszamy.
- Całość przelewamy do garnka z zupą i mieszamy.
Beszamel - Zupa krem z selera