Jak zrobić zasmażkę do zupy?

Zasmażka
Autor: Shutterstock Przygotowanie zasmażki nie jest trudne.
łatwy
5 min
4

Zasmażka sprawia, że zupa nabiera gęstości i aksamitnej konsystencji, ciemna zasmażka nadaje też daniu specyficzny "zapalany" posmak. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Aby ją zrobić wystarczy masło, mąka i patelnia. Zasmażką można zagęścić nie tylko zupę, ale także sosy i gulasze.

SKŁADNIKI

  • Na 1 l zupy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuszczamy na patelni na niedużym ogniu (aby się rozpuściło, ale nie przypaliło).
  • Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż składniki połączą się. Dokładnie rozcieramy wszystkie grudki.
  • Jasna zasmażka jest gotowa, jak tylko składniki dokładnie się połączą.
  • Przygotowanie ciemniejszej zasmażki wymaga podgrzewania jej jeszcze 2-4 minuty, w zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać.
  • Gdy zasmażka uzyska odpowiadający nam kolor, wlewamy do niej nieco przestudzonej delikatnie i dokładnie mieszamy.
  • Całość przelewamy do garnka z zupą i mieszamy.
Beszamel - Zupa krem z selera

Galeria: Rozgrzewające zupy - 10 przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej