Jak ugotować kaszę mannę bez grudek? Wystarczy zastosować prosty patent
Niegdyś kasza manna bardzo często gościła na naszych stołach. Przez jakiś czas mało kto o niej pamiętał, ale dziś dumnie wraca na talerze. Kasza manna gotowana na wodzie lub mleku to prosta i szybka propozycja na ciepłe śniadanie, które nasyci, rozgrzeje i doda energii. Jak ugotować kaszę mannę, tak aby nie było w niej grudek? Wystarczy zastosować prosty patent.
Spis treści
- Kasza manna – jakie ma właściwości?
- Jak ugotować kaszę mannę?
- Jak ugotować kaszę mannę bez grudek?
- Czym wzbogacić kaszę mannę?
- Kasza manna – przepisy
Kasza manna – jakie ma właściwości?
Kasza manna, zwana także grysikiem, otrzymywana jest z pszenicy. Jest bardzo drobna, delikatna w smaku, wysokokaloryczna i lekkostrawna. Kasza manna jest bogata w witaminy z grupy B, magnez, żelazo i potas oraz kwas foliowy. Zawiera węglowodany, białko i błonnik. Na sklepowych półkach można znaleźć kaszę mannę orkiszową lub razową, które zawierają jeszcze więcej witamin, minerałów i składników odżywczych.
Jak ugotować kaszę mannę?
Gotowana na mleku lub wodzie kasza manna to propozycja na energetyczne śniadanie. Przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Ugotowany grysik jest gładki i ma kremową konsystencję. Pysznie łączy się z różnymi dodatkami, które podkręcają smak dania na śniadanie. Do kaszy manny można dodać świeże lub suszone owoce czy posiekane orzechy. Odrobinę słodyczy doda miód lub syrop klonowy. Smak kaszy manny wzbogacą korzenne przyprawy jak cynamon czy kardamon.
Jak ugotować kaszę mannę bez grudek?
Kasza manna ugotowana na mleku lub wodzie powinna być gładka i bez grudek, które psują danie. Aby grysik się udał i miał aksamitną konsystencję, warto zastosować kilka trików. Jak więc zrobić kaszę mannę, aby nie miała grudek?
Kasza manna będzie gładka i kremowa, kiedy przed gotowaniem opłucze się ją pod zimną wodą. Najlepiej gotować kaszę mannę w rondelku lub niedużym garnku z grubym dnem. Zapobiegnie to przywieraniu i przypaleniu grysiku podczas gotowania. Garnek powinien być na tyle duży, aby mleko lub woda nie wykipiały.
Kolejnym ważnym elementem jest wsypanie grysiku do zimnej wody lub mleka. Kasza będzie gotować się razem z płynem, co zapobiegnie powstawaniu grudek. Nieapetyczne grudki na pewno pojawią się, kiedy drobną kaszkę wsypie się do gorącego mleka lub wody. Mannę należy wsypywać wolno i jednocześnie energicznie mieszać przez cały czas gotowania. Najlepsza będzie do tego rózga lub trzepaczka.
Czym wzbogacić kaszę mannę?
Pod koniec gotowania do kaszy manny można dodać jedną łyżkę masła lub podkręcić jej smak przyprawami. Sprawdzi się mielony cynamon, kardamon, przyprawa do piernika czy cukier z prawdziwą wanilią. Kasza manna pysznie smakuje nie tylko na mleku czy wodzie. Można ugotować ją na napoju roślinnym. Doskonale smakuje grysik na mleczku kokosowym. W tej wersji mogą jeść ją weganie, którzy w swojej diecie unikają produktów pochodzenia zwierzęcego.
Kasza manna – przepisy
Grysik jest pyszny nie tylko na śniadanie. Kaszę mannę można wykorzystać, przyrządzając inne potrawy. Jest doskonałym składnikiem ciast i słodkich wypieków. Sprawdzi się w daniach wytrawnych, zupach i potrawach mięsnych. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów z kaszą manną w roli głównej.
- Kasza manna z gruszkami i cynamonem. Obłędnie wygląda, pysznie smakuje
- Pieczona kasza manna - z owocami i jogurtem. Idealna na deser lub weekendowe śniadanie!
- Kasza manna zapiekana z owocami
- Mamina szarlotka na cieście z kaszą manną
- Pulpety cielęce z kaszą manną
- Zupa grysikowa - przepis na prostą zupę z kaszą manną
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na różne kasze. Poniżej znajdziesz także szybki quiz kulinarny, którym możesz sprawdzić swoją wiedzę.