Kasza manna z gruszkami i cynamonem. Obłędnie wygląda, pysznie smakuje

kasza manna z gruszkami
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Przepis na kaszę mannę z gruszkami, cynamonem i waniliową nutą to propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie. Wystarczy tylko 15 minut i kilka składników, aby je zrobić. Miseczki ze smakowitą kaszką i słodkimi gruszkami zapewnią energię i dobry humor na pierwszą część dnia.

Dlaczego warto zrobić kaszę mannę z gruszkami i cynamonem?

  • To łatwy przepis na pyszne, zdrowe i energetyczne śniadanie.
  • Kaszkę gruszkową robi się w kwadrans. Idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie w trakcie zabieganego tygodnia.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są dostępne przez cały rok.
  • Do dania można wykorzystać miękkie gruszki.
  • Według tego przepisu kaszę mannę gotuje się na mleku krowim. Weganie mogą ją zrobić, używając mleka roślinnego. Doskonale smakuje z mlekiem sojowym waniliowym.
  • Gruszki praży się na maśle klarowanym, ale równie pyszne będą na oleju. Dobrym zamiennikiem masła jest olej kokosowy.
  • Kaszka z gruszkami będzie miała nieco mniej kalorii, jeżeli cukier trzcinowy zamieni się na słodzik, ksylitol lub erytrytol.
  • Zamiast miodu sprawdzi się syrop klonowy, z agawy lub daktylowy.
  • Figi zastąpią inne suszone owoce jak żurawina, morele czy daktyle.
  • Ekstrakt waniliowy można zamienić na cukier z prawdziwą wanilią lub aromat do ciast.
  • Smak kaszy manny z gruszkami pokręcą inne przyprawy korzenne lub przyprawa do piernika.
  • Miseczki z kaszą można posypać prażonymi płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka
  • 2 gruszki
  • 6 płaskich łyżek kaszy manny
  • 2 suszone figi
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Na patelni roztopić masło i smażyć na nim gruszki z każdej strony, aż będą miękkie. Wlać miód, wsypać 1 łyżkę cukru trzcinowego i cynamon. Smażyć około 2 minut. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do rondelka wlać 3/4 szklanki mleka i zagotować. Do pozostałego mleka wsypać kaszę mannę, wymieszać i wlać do rondelka. Gotować 3 minuty, cały czas mieszając, aż kasza zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać sól, 2 łyżki cukru trzcinowego i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać.
  • Ugotowaną kaszę mannę nałożyć do miseczek. Na wierzchu ułożyć gruszki i suszone figi pokrojone na połówki.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej