Kasza manna z gruszkami i cynamonem. Obłędnie wygląda, pysznie smakuje
2023-02-03
łatwy
15 min
2
Dieta wegetariańska
Przepis na kaszę mannę z gruszkami, cynamonem i waniliową nutą to propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie. Wystarczy tylko 15 minut i kilka składników, aby je zrobić. Miseczki ze smakowitą kaszką i słodkimi gruszkami zapewnią energię i dobry humor na pierwszą część dnia.
Dlaczego warto zrobić kaszę mannę z gruszkami i cynamonem?
- To łatwy przepis na pyszne, zdrowe i energetyczne śniadanie.
- Kaszkę gruszkową robi się w kwadrans. Idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie w trakcie zabieganego tygodnia.
- Na liście składników znajdują się produkty, które są dostępne przez cały rok.
- Do dania można wykorzystać miękkie gruszki.
- Według tego przepisu kaszę mannę gotuje się na mleku krowim. Weganie mogą ją zrobić, używając mleka roślinnego. Doskonale smakuje z mlekiem sojowym waniliowym.
- Gruszki praży się na maśle klarowanym, ale równie pyszne będą na oleju. Dobrym zamiennikiem masła jest olej kokosowy.
- Kaszka z gruszkami będzie miała nieco mniej kalorii, jeżeli cukier trzcinowy zamieni się na słodzik, ksylitol lub erytrytol.
- Zamiast miodu sprawdzi się syrop klonowy, z agawy lub daktylowy.
- Figi zastąpią inne suszone owoce jak żurawina, morele czy daktyle.
- Ekstrakt waniliowy można zamienić na cukier z prawdziwą wanilią lub aromat do ciast.
- Smak kaszy manny z gruszkami pokręcą inne przyprawy korzenne lub przyprawa do piernika.
- Miseczki z kaszą można posypać prażonymi płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka
- 2 gruszki
- 6 płaskich łyżek kaszy manny
- 2 suszone figi
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Na patelni roztopić masło i smażyć na nim gruszki z każdej strony, aż będą miękkie. Wlać miód, wsypać 1 łyżkę cukru trzcinowego i cynamon. Smażyć około 2 minut. Patelnię zestawić z ognia.
- Do rondelka wlać 3/4 szklanki mleka i zagotować. Do pozostałego mleka wsypać kaszę mannę, wymieszać i wlać do rondelka. Gotować 3 minuty, cały czas mieszając, aż kasza zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać sól, 2 łyżki cukru trzcinowego i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać.
- Ugotowaną kaszę mannę nałożyć do miseczek. Na wierzchu ułożyć gruszki i suszone figi pokrojone na połówki.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?