Mamina szarlotka na cieście z kaszą manną

Mamina szarlotka na cieście z kaszą manną
Autor: Shutterstock Przepyszne ciasto z jabłkami, które nie wymaga wielu umiejętności.
łatwy
40 min
4

Szarlotka na cieście z kasza manną jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Ciasta nie trzeba, a nawet nie powinno się zagniatać. Ciasto smakuje wyśmienicie, jak u mamy.

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 1 kg winnych jabłek
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 cytryna
  • masło do wysmarowania blaszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej i wkrój do niej masło. Dodaj kaszę i cukier, szczyptę soli. Posiekaj i wymieszaj bez zagniatania. Grudkowaną mieszankę odstaw.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodaj rodzynki i skórkę otartą z cytryny, wymieszaj.
  • Blachę wysmaruj masłem i przełóż do niej połowę ciasta, na nią jabłka i znów ciasto.
  • Żółtka roztrzep z mlekiem i zalej nimi ciasto. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piecz 45 min.