Wielkanocne kalendarium, czyli jak perfekcyjnie przygotować święta!
Żeby nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę, rozplanuj wszystko wcześniej. Najlepiej rozłożyć przyrządzanie potraw na kilka dni. Nie jest to trudne z kuchennymi pomocnikami: lodówką, zamrażarką i zgrzewarką próżniową. Oto gotowy plan i porady dotyczące przedświątecznych działań w kuchni.
Spis treści
- 14 dni przed: 25 i 26 marca
- 8 dni przed: Sobota 1 kwietnia
- 7 dni przed: Palmowa Niedziela 2 kwietnia
- 4 dni przed: Wielka Środa 5 kwietnia
- 3 dni przed: Wielki Czwartek 6 kwietnia
- 2 dni przed: Wielki Piątek 7 kwietnia
- 1 dzień przed: Wielka Sobota 8 kwietnia
- Wielkanoc - czas na świąteczną ucztę!
- Jak wydłużyć świeżość produktów
14 dni przed: 25 i 26 marca
To najlepszy czas, aby zrobić wielkanocne zakupy. Warto zastanowić się, co chcemy kupić i jakie mamy zapasy w lodówce – tak, aby nie marnować żywności.
Podczas Wielkanocy na stołach królują pieczenie – w postaci schabu, cielęciny, indyka, kurczaka, gęsi lub kaczki. Jak wybrać sztukę mięsa na pieczeń? Najlepiej, gdy waży ona ok. 1,5 kg – mniejszy kawałek mógłby obeschnąć w piekarniku, a większy będzie trudno upiec równomiernie
Mięso przeznaczone na pieczeń od razu przyprawić, zamknąć w szczelnym woreczku lub jeszcze lepiej w woreczku próżniowym bez powietrza i zamrozić. Wystarczy w Wielki Piątek przełożyć mięso z zamrażarki do lodówki, by w sobotę upiec mięsa podawane na zimno.
Polecamy:
- Bezpieczne przechowywanie żywności - domowe pakowanie próżniowe
- W czym przechowywać żywność? Jakie pojemniki do czego?
8 dni przed: Sobota 1 kwietnia
Tego dnia dobrze jest przygotować ciasto drożdżowe oraz ciasto kruche. Oba te ciasta świetnie znoszą mrożenie i mogą spokojnie poczekać na swój czas w zamrażarce.
Polecamy przepisy:
7 dni przed: Palmowa Niedziela 2 kwietnia
Pasztet to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jednak przygotowanie pasztetu jest dość pracochłonne. Warto podzielić go na etapy. Na tydzień przed świętami upiec lub udusić mięso przeznaczone na pasztet. Gotowe mięso zamrozić, aby go rozmrozić w przedświąteczną środę, a w czwartek zmielić i upiec.
Polecamy przepisy:
- Jak zrobić najlepszy pasztet na święta
- Pasztet wielkanocny - sprawdzony przepis na pasztet z mięsa mieszanego
4 dni przed: Wielka Środa 5 kwietnia
To dobry dzień na przyrządzenie i zamarynowanie mięs, jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej. Zostawiamy je w lodówce, gdzie mogą czekać na swoją kolej 3-4 dni. Mięso poddane maceracji najlepiej umieścić w szczelnym pojemniku do marynowania. Ideą pojemnika do marynowania jest to, że cały proces trwa od kilku do kilkunastu minut, oczywiście mięso może dalej pozostać w pojemniku, aż do upieczenia, ale samo marynowanie dzięki pojemnikowi trwa tylko chwilę, zamiast kilku godzin.
Polecamy: Marynowanie próżniowe bez tajemnic
W środę można przygotować zakwas na żurek – powinno się go robić od 3 do 5 dni przed gotowaniem zupy.
Polecamy przepis: Jak przygotować zakwas na żurek staropolski
Pieczone mięso bez żadnych problemów zachowa swoją świeżość przez kilka dni, jeśli po upieczeniu umieścimy je w worku próżniowym.
3 dni przed: Wielki Czwartek 6 kwietnia
To czas na udekorowanie domu i przygotowanie świątecznego stołu. Prasujemy obrusy, przygotowujemy wielkanocne stroiki i kompletujemy zastawę. Tak, aby w niedzielę nic nas nie zaskoczyło!
Na 4 dni przed Wielkanocą dobrze jest przygotować jedno z najpopularniejszych, świątecznych dań, czyli pasztet.
Pieczony pasztet bez uszczerbku dla jego walorów smakowych możemy zamknąć w próżniowym woreczku i przechować w lodówce 2-3 dni. Nadwyżki pasztetu opakowane w woreczki polietylenowe lub próżniowe można śmiało zamrozić na później.
2 dni przed: Wielki Piątek 7 kwietnia
Wielki Piątek to najlepszy dzień na upieczenie wielkanocnych ciast. To także czas na przystrojenie wielkanocnego koszyczka i przygotowanie znajdujących się w nim smakołyków.
W tym dniu możemy też przygotować świąteczne dodatki: chrzan i ćwikłę.
Chrzan może być bazą dla różnych dodatków do mięs. Można połączyć go np. z burakami, ze śmietaną, z jabłkiem czy konfiturą z żurawiny. Przede wszystkim jest dodawany do żuru czy białego barszczu, ale może posłużyć też jako baza do sosu chrzanowego. Tarty chrzan szybko ciemnieje - aby tego uniknąć, zakwaśmy go sokiem z cytryny lub octem.
Polecamy przepisy:
- Chrzan z jabłkiem - idealny dodatek do wielkanocnych wędlin
- Ćwikła domowa z chrzanem
- Chrupiący sos tatarski - zakochasz się w nim na zabój. Bogatsza wersja klasycznego sosu
1 dzień przed: Wielka Sobota 8 kwietnia
Tego dnia przygotowuje się żurek.
Ten najsmaczniejszy jest przygotowywany na wywarze mięsnym, np. z wędzonki. Przyprawy, które najbardziej lubi żurek, to majeranek oraz kminek - ten ostatni warto rozetrzeć przed wsypaniem do garnka dla nadania głębszego aromatu. Jeśli domownicy preferują łagodniejsze smaki, dodajmy do żurku śmietanę. Ziemniaki do zupy należy ugotować osobno - pod wpływem kwaśnego wywaru mogą stać się niesmaczne i twarde.
Polecamy:
Wielka Sobota to dzień, w którym gotujemy jajka, czyli symbol Wielkanocy.
Polecamy: Jak ugotować jajka na twardo
W tym dniu możemy przygotować sałatki na wielkanocne śniadanie. Ważne, by nie dodawać do nich dressingu – powinien on połączyć składniki tuż przed podaniem sałatki na stół.
Polecamy: Śniadanie wielkanocne. Przepisy na potrawy na świąteczny stół
Wielkanoc - czas na świąteczną ucztę!
Wielka Niedziela i Lany Poniedziałek to wreszcie upragniona uczta! Siedząc przy rodzinnym stole, nie zapominajmy jednak o świeżych warzywach, które posłużą nam jako doskonały dodatek do półmisków z wędlinami. A zatem: pomidory, rzodkiewka, szczypiorek, rzeżucha. Po całym tygodniu przygotowań pozostaje tylko cieszyć się rodzinną atmosferą Świąt Wielkanocnych. Smacznego!
Polecamy także: Domowe zgrzewarki pakowania próżniowego. Jak wydłużyć świeżość produktów spożywczych?
Jak wydłużyć świeżość produktów
W wielkanocnych przygotowaniach niezastąpione są urządzenia, które pomogą nam wydłużyć świeżość produktów. Powszechnie dziś dostępne lodówki i zamrażarki to wielkie ułatwienie. Niska temperatura pozwala dłużej zachować świeżość jedzenia. Jednak prawdziwą rewolucją jest idea pakowania próżniowego, które wydłuża świeżość oraz zapewnia ochronę produktom spożywczym.
System pakowania próżniowego FoodSaver został tak zaprojektowany, aby całkowicie usunąć powietrze ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii. Żywność w nich zamknięta przechowywana jest w próżni. Jedzenie z braku kontaktu z tlenem - nie utlenia się. Żywność odizolowana od bakterii się nie psuje. Za sprawą próżni owoce, warzywa oraz mięso zachowują swój smak, kolor i świeżość na dłużej, nawet pięciokrotnie w porównaniu do tradycyjnego sposobu przechowywania w lodówce.