Chrupiący sos tatarski - zakochasz się w nim na zabój. Bogatsza wersja klasycznego sosu

2023-03-21
Chrupiący sos tatarski - zakochasz się w nim na zabój. Bogatsza wersja klasycznego sosu
Autor: Shutterstock Ten sos przyjemnie chrupie w ustach i doskonale podkreśla smak potraw
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jak zrobić chrupiący sos tatarski? Taki, z którym wszystko zyska na smaku i który przyjemnie będzie chrzęścił w zębach? Nic trudnego, trzeba tylko trochę wzbogacić klasyczny przepis. W tej wersji sosu tatarskiego niejeden się już zakochał

SKŁADNIKI

  • ok. 100 g marynowanych grzybków
  • ok.100 g ogórków kiszonych
  • mały słoiczek marynowanych cebulek
  • 50 g kaparów w zalewie
  • 1 pełna łyżka musztardy francuskiej
  • ok. 200 g łagodnego majonezu (najlepiej domowego)
  • 100 g jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marynowane grzybki, kapary oraz cebulkę odsącz z zalewy. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
  • Dodaj ogórki kiszone, również pokrojone w drobną kostkę i połóż na składnikach arkusz ręcznika papierowego i dociśnij, by wchłonął nadmiar płynów.
  • Dodaj majonez, jogurt, musztardę, koperek oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny, by składniki się przegryzły.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund

Zobacz galerię z naszymi super przepisami na sosy na zimno