Chrupiący sos tatarski - zakochasz się w nim na zabój. Bogatsza wersja klasycznego sosu
2023-03-21
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jak zrobić chrupiący sos tatarski? Taki, z którym wszystko zyska na smaku i który przyjemnie będzie chrzęścił w zębach? Nic trudnego, trzeba tylko trochę wzbogacić klasyczny przepis. W tej wersji sosu tatarskiego niejeden się już zakochał
SKŁADNIKI
- ok. 100 g marynowanych grzybków
- ok.100 g ogórków kiszonych
- mały słoiczek marynowanych cebulek
- 50 g kaparów w zalewie
- 1 pełna łyżka musztardy francuskiej
- ok. 200 g łagodnego majonezu (najlepiej domowego)
- 100 g jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marynowane grzybki, kapary oraz cebulkę odsącz z zalewy. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
- Dodaj ogórki kiszone, również pokrojone w drobną kostkę i połóż na składnikach arkusz ręcznika papierowego i dociśnij, by wchłonął nadmiar płynów.
- Dodaj majonez, jogurt, musztardę, koperek oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny, by składniki się przegryzły.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund
Zobacz galerię z naszymi super przepisami na sosy na zimno