Najpopularniejsza przyprawa na świecie nie dla każdego. Kto nie może jeść pierzu?

2024-05-05 15:45

Jest jedną z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni. Ma korzenny, wyrazisty i ostry smak. Pieprz, bo to on nim właśnie mowa, sprawia, że potrawy stają się pyszne i aromatyczne. Pieprz pozytywnie wpływa na zdrowie, ale niestety nie każdy może go jeść. Stosowany w niektórych chorobach może przynieść więcej szkód niż pożytku. Kiedy więc należy zrezygnować z pieprzu? Kto nie powinien go jeść?

kto nie może jeść pieprzu
Autor: Shutterstock Zrezygnuj z tej przyprawy, jeżeli cierpisz na te choroby. Pieprz nie jest dla każdego.

Spis treści

  1. Pieprz w kuchni
  2. Jakie właściwości ma pieprz?
  3. Kto nie może jeść pieprzu?

Pieprz w kuchni

Pieprz należy do najpopularniejszych przypraw. Używa się go w kuchniach prawie na całym świecie. Razem z solą tworzą podstawową parę przypraw, która wzbogaca i podkręca smak wielu potraw.

Wieki temu pieprz był tak samo cenny jak złoto i stosowano go jako walutę wymienną. Płacono nim podatki i wchodził w skład posagu panny młodej. Dziś cena pieprzu nie jest tak wygórowana i można go kupić w prawie każdym sklepie. Dostępny jest pieprz w ziarnach i mielony, a także wiele jego odmian.

Najbardziej znane odmiany pieprzu, które można kupić w polskich sklepach to:

Jakie właściwości ma pieprz?

Pieprz wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, dlatego od lat stosowany jest jako naturalny lek w medycynie Dalekiego Wschodu. Za jego ostry i charakterystyczny smak odpowiada piperyna. To organiczny związek chemiczny, który ma działanie antybakteryjne, przeciwbólowe i przeciwgrzybiczne.

Jaki wpływ ma pieprz na organizm? Poprawia wydzielanie soków żołądkowych i kwasów trawiennych, a także pobudza pracę jelit. Ma działanie antynowotworowe i oczyszczające. Usprawnia metabolizm i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, dlatego warto włączyć go do diety odchudzającej. Pieprz korzystnie wpływa na koncentrację i wydolność fizyczną organizmu.

Kto nie może jeść pieprzu?

Pieprz korzystnie wpływa na zdrowe, ale nie każdy może go stosować do podkręcania smaku potraw. Przyprawa ma także swoje ciemne strony. Ze względu na ostry smak pieprz może podrażniać błonę żołądka. Należy zrezygnować z niego podczas przyjmowania antybiotyków i niektórych leków. Przyprawę powinny odstawić osoby zmagające się z przewlekłymi chorobami jelit i cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy, a także uczuleni na pieprz. Używanie pieprzu powinny ograniczyć kobiety w ciąży i karmiące.

Zobacz galerię z przepisami na naturalne domowe leki. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o pieprzu i innych popularnych przyprawach.

Poradnik Zdrowie: przyprawy

QUIZ. Smakowite pary - połącz w pary przyprawy i potrawy i zgarnij komplet punktów

Pytanie 1 z 25
Ze świeżych liści bazylii przygotujesz:
Listen on Spreaker.