Sos z zielonego pieprzu. Niebanalny dodatek, który odmieni wiele dań
Sos z zielonego pieprzu jest kremowy i ma wyrazisty smak. To dodatek, dzięki któremu można odmienić wiele potraw, tworząc zupełnie nowe dania. Sos robi się bardzo szybko, więc można przygotować go nawet w ostatniej chwili. Oto sprawdzony i łatwy przepis na sos z zielonego pieprzu.
Jak zrobić sos śmietanowy z zielonym pieprzem?
To łatwy przepis na pyszny i aromatyczny sos. Jak zrobić sos pieprzowy? Posiekaną szalotkę podsmaża się na maśle, a następnie wlewa białe wytrawne wino i wsypuje ziarenka zielonego pieprzu. Po odparowaniu około 1/3 wlewa się śmietanę i miesza do połączenia składników. Sos doprawia się solą, cukrem i sokiem z cytryny. Gotowy sos można od razu podawać.
Przepis na sos z zielonego pieprzu
- To łatwy, sprawdzony i szybki przepis na pyszny sos pieprzowy.
- Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach bez względu na porę roku.
- Wytrawne białe wino można zastąpić mocniejszym alkoholem. Sprawdzi się brandy, koniak lub whisky. Używając tego typu alkoholu, należy go podpalić i czekać, aż zupełnie odparuje.
- Do przyrządzenia sosu można wykorzystać marynowany zielony pieprz.
- Sos pieprzowy można podawać na ciepło i na zimno.
Do czego sos z zielonego pieprzu?
Sos śmietanowy z zielonym pieprzem jest uniwersalny i można podawać go do najróżniejszych potraw. Będzie bardzo dobrze smakował z daniami mięsnymi. Sprawdzi się jako dodatek do steków, drobiu, jagnięciny oraz baraniny. To pomysł na sos do mięs z grilla. Komponuje się również z rybami. Podkreśli smak łososia i tuńczyka. Świetnie smakuje również z frytkami i pieczonymi ziemniakami.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki śmietany 22%
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
- 50 g masła
- 1 szalotka
- 1 1/2 łyżki pieprzu zielonego w ziarnach
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim bardzo drobno posiekaną szalotkę. Kiedy się zeszkli, wlać wino i wsypać zielony pieprz. Gotować, cały czas mieszając.
- Kiedy 1/3 wina odparuje, wąskim strumieniem wlać śmietanę i mieszać, aż składniki się połączą w kremowy sos.
- Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
- Podawać do dań z rybami i mięsami.