Sos z zielonego pieprzu. Niebanalny dodatek, który odmieni wiele dań

sos z zielonego pieprzu
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Sos z zielonego pieprzu jest kremowy i ma wyrazisty smak. To dodatek, dzięki któremu można odmienić wiele potraw, tworząc zupełnie nowe dania. Sos robi się bardzo szybko, więc można przygotować go nawet w ostatniej chwili. Oto sprawdzony i łatwy przepis na sos z zielonego pieprzu.

Jak zrobić sos śmietanowy z zielonym pieprzem?

To łatwy przepis na pyszny i aromatyczny sos. Jak zrobić sos pieprzowy? Posiekaną szalotkę podsmaża się na maśle, a następnie wlewa białe wytrawne wino i wsypuje ziarenka zielonego pieprzu. Po odparowaniu około 1/3 wlewa się śmietanę i miesza do połączenia składników. Sos doprawia się solą, cukrem i sokiem z cytryny. Gotowy sos można od razu podawać.

Przepis na sos z zielonego pieprzu

  • To łatwy, sprawdzony i szybki przepis na pyszny sos pieprzowy.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach bez względu na porę roku.
  • Wytrawne białe wino można zastąpić mocniejszym alkoholem. Sprawdzi się brandy, koniak lub whisky. Używając tego typu alkoholu, należy go podpalić i czekać, aż zupełnie odparuje.
  • Do przyrządzenia sosu można wykorzystać marynowany zielony pieprz.
  • Sos pieprzowy można podawać na ciepło i na zimno.

Do czego sos z zielonego pieprzu?

Sos śmietanowy z zielonym pieprzem jest uniwersalny i można podawać go do najróżniejszych potraw. Będzie bardzo dobrze smakował z daniami mięsnymi. Sprawdzi się jako dodatek do steków, drobiu, jagnięciny oraz baraniny. To pomysł na sos do mięs z grilla. Komponuje się również z rybami. Podkreśli smak łososia i tuńczyka. Świetnie smakuje również z frytkami i pieczonymi ziemniakami.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki śmietany 22%
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • 50 g masła
  • 1 szalotka
  • 1 1/2 łyżki pieprzu zielonego w ziarnach
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim bardzo drobno posiekaną szalotkę. Kiedy się zeszkli, wlać wino i wsypać zielony pieprz. Gotować, cały czas mieszając.
  • Kiedy 1/3 wina odparuje, wąskim strumieniem wlać śmietanę i mieszać, aż składniki się połączą w kremowy sos.
  • Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Podawać do dań z rybami i mięsami.
Jak zrobić sos czosnkowy
Anna Szulc-Górska
więcej