Frittata z pomidorami, oliwkami i salami. Włoski sposób na średni głód
2023-09-19
łatwy
15 min
4
Frittata z pomidorami, oliwkami i salami to doskonałe danie na śniadanie, brunch, lunch lub ciepłą kolację. Sycące, ale nie ciężkie. Bardzo aromatyczne, pełne smaku i pożywne. Po prostu ideał
SKŁADNIKI
- 3 spore dojrzałe pomidory
- 100 g pikantnej salami lub chorizo
- 50 g czarnych oliwek
- sól morska gruboziarnista, pieprz kolorowy
- zioła prowansalskie
- 8 jajek
- 120 ml śmietanki kremówki
- Do podania
- bukiet salat z sosem winegret
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory myjemy, po sparzeniu ściągamy skórkę i kroimy na plastry. Posypujemy ziołami prowansalskimi i odstawiamy.
- Oliwki kroimy na połówki, salami na plasterki.
- Przygotowujemy masę jajeczną - jajka wybijamy, łączymy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
- Na patelni przesmażamy plasterki salami, dodajemy masę jajeczną, pomidory i oliwki, posypujemy ziołami. Smażymy około 1,5 minuty na średnim ogniu, a następnie naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez około 15 minut do momentu, aż masa się zetnie.
- Podajemy z kolorowym bukietem sałat i sosem włoskim.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Zobacz nasze inne przepisy na śniadania z jajkami w roli głównej