Frittata z pomidorami, oliwkami i salami. Włoski sposób na średni głód

Frittata z pomidorami, oliwkami i salami. Włoski sposób na średni głód
Autor: Shutterstock Doskonałe danie na weekendowe śniadanie, choć i kolacja z nim się uda
łatwy
15 min
4

Frittata z pomidorami, oliwkami i salami to doskonałe danie na śniadanie, brunch, lunch lub ciepłą kolację. Sycące, ale nie ciężkie. Bardzo aromatyczne, pełne smaku i pożywne. Po prostu ideał

SKŁADNIKI

  • 3 spore dojrzałe pomidory
  • 100 g pikantnej salami lub chorizo
  • 50 g czarnych oliwek
  • sól morska gruboziarnista, pieprz kolorowy
  • zioła prowansalskie
  • 8 jajek
  • 120 ml śmietanki kremówki
  • Do podania
  • bukiet salat z sosem winegret

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory myjemy, po sparzeniu ściągamy skórkę i kroimy na plastry. Posypujemy ziołami prowansalskimi i odstawiamy.
  • Oliwki kroimy na połówki, salami na plasterki.
  • Przygotowujemy masę jajeczną - jajka wybijamy, łączymy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
  • Na patelni przesmażamy plasterki salami, dodajemy masę jajeczną, pomidory i oliwki, posypujemy ziołami. Smażymy około 1,5 minuty na średnim ogniu, a następnie naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez około 15 minut do momentu, aż masa się zetnie.
  • Podajemy z kolorowym bukietem sałat i sosem włoskim.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?

Zobacz nasze inne przepisy na śniadania z jajkami w roli głównej

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej