Co rodzina królewska je w Wielkanoc? Pewien przysmak wywołuje u nich szczególne emocje
Podczas Wielkanocy brytyjska rodzina królewska tradycyjnie gromadzi się, aby celebrować te święta w wyjątkowy sposób. Król Karol, Księżna Kate, Książę William i reszta rodziny często wspólnie spędzają tę okazję we wspólnym gronie. Wcześniej królowa Elżbieta II miała własne, wyjątkowe przyzwyczajenia. Zobacz jak świętują royalsi!
Brytyjska rodzina królewska od lat pielęgnuje swoje tradycje kulinarnie, zwłaszcza podczas świąt Wielkanocnych. Z okazji tych wyjątkowych dni na stołach zamku Windsor pojawiają się wykwintne potrawy, których smak i znaczenie mają głębokie korzenie historyczne. Darren McGrady, były szef kuchni królowej Elżbiety II, ujawnił niektóre z tych tajemnic.
Co je rodzina królewska w Wielki Piątek? Ulubione dania zmarłej królowej Elżbiety II
W Wielki Piątek zgodnie z tradycją brytyjska rodzina królewska przestrzegała i nadal przestrzega postu. Na ich stołach goszczą dania rybne oraz charakterystyczne drożdżowe bułeczki ze znakiem krzyża. Jest to nie tylko świadomy wybór dietetyczny, ale również hołd dla dawnych tradycji. Istnieje hipoteza, że obecne Hot Cross Buns, czyli bułeczki krzyżowe, mają swoje korzenie w XIII wieku, kiedy to mnich z opactwa St Albans w Anglii podzielił się nimi z ubogimi właśnie w Wielki Piątek.
Zmarła królowa Elżbieta II podczas kolacji rybnej w Wielki Piątek, preferowała ryby pochodzące z jezior na królewskich posiadłościach, szczególnie łososia z Balmoral w Szkocji. Ta tradycja również sięga daleko w historię i jest kontynuowana z pokolenia na pokolenie.
Co jedzą król Karol, księżna Kate, książę William i reszta rodziny królewskiej w Niedzielę Wielkanocną?
W Niedzielę Wielkanocną, gdy rodzina królewska uczestniczy w nabożeństwie w kaplicy św. Jerzego, doświadczony zespół kucharzy zajmuje się przygotowaniem czterodaniowego obiadu. Jego głównym daniem jest pieczona jagnięcina podana z sezonowymi warzywami. Były szef kuchni królowej Elżbiety II, Darren McGrady zdradza, że dla monarchini przygotowywano zawsze dwa pierwsze plastry tej wyjątkowej potrawy.
Darren McGrady, w rozmowie z magazynem "OK!", ujawnił, że jagnięcinie zawsze towarzyszyła sałatka podana w charakterystycznym naczyniu o nerkowym kształcie, zawierająca świeżą sałatę oraz kawałki ogórka z odrobiną mięty lub startej marchewki z dodatkiem kolendry. Ponadto na stole nie mogło zabraknąć różnych rodzajów sera, a szczególnie królowa preferowała świeży ser produkowany specjalnie w mleczarni Windsor. Dodatkowo podawano słodkie brzoskwinie, zbierane w sadzie królewskim.
Podczas posiłków królowej często towarzyszyło jej "ulubione niemieckie wino Jej Królewskiej Mości, zwane Gewurztraminer". Jednak Elżbieta II zawsze zachowywała umiar, aby wieczorem móc delektować się klasycznym Dry Martinim, czyli koktajlem z ginu i francuskiego wermutu Dubonnet.
Królowa Elżbieta II i książę William mieli swoje słodkie sekrety
Wielkanocne menu nie mogłoby być kompletnie bez słodyczy. Królowa Elżbieta II będąc prawdziwą "czekoladoholiczką", wyjątkowo lubiła ciemną czekoladę. W okresie Wielkiego Postu odmawiała sobie tych przyjemności, czekając niecierpliwie na swoje ulubione Bendicks Bittermints. Fanem tego wyjątkowego przysmaku jest również książę William. Królowa, podobnie jak jej wnuk, uwielbiała także ciasto biszkoptowe z dodatkiem czekolady. Były kucharz Elżbiety II ujawnił, że było to jedno z nielicznych dań, które zniknęło z królewskiej jadalni w mgnieniu oka. Na rodzinnym stole nie mogło również zabraknąć tradycyjnych wielkanocnych ciasteczek.