Jak przyrządzić jagnięcinę? Pieczony udziec jagnięcy
      2021-12-13
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          90 min
      
      
        
          4
      
    Jagnięcina to mięso chude, delikatne i soczyste. Nadaje się do przyrządzania wielu potraw - pieczeni, kotletów, gulaszu czy dań egzotycznych. Proponujemy przepis na pyszny udziec jagnięcy pieczony.
SKŁADNIKI
- udziec jagnięcy z kością ok. 2 kg
 - 5 obranych ząbków czosnku
 - świeży rozmaryn
 - oliwa
 - sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, osuszyć, nakłuć ostrym nożem w kilku miejscach na głębokość 2–3 cm.
 - W nakłuciach umieścić plasterki czosnku i gałązki rozmarynu. Mięso oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą.
 - Udziec umieścić bezpośrednio na ruszcie piekarnika, rozgrzanego do 200 st. C. Pod rusztem ustawić blachę do pieczenia, w której będzie zbierał się skapujący tłuszcz.
 - Piec ok. 80 minut, polewając zbierającym się tłuszczem.
 
5 zasad, jak upiec mięso