Jak przyrządzić jagnięcinę? Pieczony udziec jagnięcy
2021-12-13
łatwy
90 min
4
Jagnięcina to mięso chude, delikatne i soczyste. Nadaje się do przyrządzania wielu potraw - pieczeni, kotletów, gulaszu czy dań egzotycznych. Proponujemy przepis na pyszny udziec jagnięcy pieczony.
SKŁADNIKI
- udziec jagnięcy z kością ok. 2 kg
- 5 obranych ząbków czosnku
- świeży rozmaryn
- oliwa
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, osuszyć, nakłuć ostrym nożem w kilku miejscach na głębokość 2–3 cm.
- W nakłuciach umieścić plasterki czosnku i gałązki rozmarynu. Mięso oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą.
- Udziec umieścić bezpośrednio na ruszcie piekarnika, rozgrzanego do 200 st. C. Pod rusztem ustawić blachę do pieczenia, w której będzie zbierał się skapujący tłuszcz.
- Piec ok. 80 minut, polewając zbierającym się tłuszczem.
5 zasad, jak upiec mięso