Sałata lodowa: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

2018-04-23 10:42

Sałata lodowa, zwana także kruchą, to jeden z najpopularniejszych gatunków sałat na naszym stole. Ma wiele zalet. Można ją kupić przez cały rok, długo przechowywać w lodówce, kroić nożem. Smaczna jako samodzielne warzywo, doskonała w sałatkach, idealna do kanapek. Dowiedz się więcej o sałacie lodowej. 

Sałata lodowa: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Autor: thinkstockphotos.com Sałata lodowa to jedno najpopularniejszych warzyw.

Spis treści

  1. Pochodzenie sałaty lodowej
  2. Właściwości sałaty lodowej
  3. Wartość odżywcza
  4. Zastosowanie kulinarne

Pochodzenie sałaty lodowej

Sałata lodowa prawdopodobnie pochodzi jak większość sałat głowiastych z basenu Morza Śródziemnego. Swoją nazwę zawdzięcza kruchym liściom, które przy gryzieniu wydają dźwięk kojarzący się z łamaniem, pękaniem lodu. Obecnie sałata lodowa uprawiana jest na wszystkich kontynentach. 

Właściwości sałaty lodowej

Sałata lodowa ma okrągłą główkę, która jest stosunkowo duża i ciężka. Ma dużo wody, dzięki czemu zachowuje swoją świeżość bardzo długo, z powodzeniem można ją trzymać w lodówce. Nawet po kilkunastu dniach przechowywania nie traci swoich wartości. Sałata lodowa jest jedynym rodzajem sałaty, którą można kroić nożem. Inne rodzaje tego sałat są bardzo delikatne i wymagają rwania na kawałki palcami.

Wartość odżywcza

Sałata lodowa ma niewiele kalorii. Pomaga zachować szczupłą sylwetkę, poprawiając trawienie. Sałata lodowa zawiera witaminy A, D, E, B9, kwas foliowy i beta-karoten. Jest dobrym źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, potas czy wapń. Obecny w niej jod poprawia przemianę materii. Do tego listki sałaty są bogate w anytyoksydanty, które skutecznie „rozprawiają się” z wolnymi rodnikami, a więc tym samym przeciwdziałają pojawianiu się pierwszych oznak starzenia. Sałata lodowa ma także dobroczynny wpływ na układ nerwowy i działa lekko uspokajająco.

Zastosowanie kulinarne

Liście sałaty lodowej są grube, pofałdowane, w smaku delikatne, czasem wręcz słodkie. Chrupiące i kruche liście sałaty lodowej nadają się prawie do każdej sałatki. Pokrojone liście to idealny dodatek do kanapek w typie sandwiczy, czyli składanych z dwóch warstw pieczywa.

Polecamy przepis: Trzy sosy do zielonych sałat

Świeże liście sałaty lodowej doskonale smakują z ziołowym winegretem lub jogurtowym sosem. Sałata lodowa w zestawieniu ze świeżym ogórkiem, pomidorem i serem typu feta zamienia się w wyśmienitą sałatkę grecką. 

Polecamy przepis: Sałata lodowa, jajko, pomidory suszone, kapary i tuńczyk

Poszatkowane liście sałaty można dodawać do dań na ciepło, zarówno mięsnych, jak i rybnych. Doskonale nadaje się na zupy i do duszenia. 

Polecamy przepis: Sałata lodowa z cieciorką