Sałata lodowa z cieciorką

Sałata lodowa z cieciorką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z cieciorką i sałatą lodową

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Polecamy przepis na ciecieciorkę w połączeniu z sałatą lodową. Taka sałatka może stanowić pożywny lunch, lekką kolację albo być przekąską podczas przyjęcia.

Składniki

  • 1 sałata lodowa

  • 1 świeża papryka (czerwona i żółta)

  • 2 pomidory

  • 1 puszka cieciorki

  • garść świeżej roszponki

  • 1-2 ząbki czosnku

  • oliwa z oliwek

  • oliwa smakowa z ostrą papryczką

  • sól i pieprz

  • 1 cytryna

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy dość drobno. Solimy. Pomidory ze skórką i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek na cienkie plasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy do głębokiej miski. Dodajemy cieciorkę (dobrze odsączoną z sosu, w którym jest w puszce).

  • Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Do warzyw wlewamy zwykłą oliwę z oliwek (ilość wg upodobań) i odrobinę oliwy smakowej z ostrą papryczką. Tej ostatniej nie za dużo, bo należy pamiętać, że jest bardzo ostra. Całość dokładnie mieszamy. Nakładamy porcje na talerze.

  • Dekorujemy na wierzchu roszponką (doda kompozycji intensywnego koloru). Sałatę podajemy jako przystawkę, ze świeżą bagietką lub grzankami.

Ocena: 0