Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem konserwowym: łatwy przepis na pyszną sałatkę obiadową
Sałata lodowa z cieciorką

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sałatka z cieciorką i sałatą lodową
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Polecamy przepis na ciecieciorkę w połączeniu z sałatą lodową. Taka sałatka może stanowić pożywny lunch, lekką kolację albo być przekąską podczas przyjęcia.
Składniki
1 sałata lodowa
1 świeża papryka (czerwona i żółta)
2 pomidory
1 puszka cieciorki
garść świeżej roszponki
1-2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
oliwa smakowa z ostrą papryczką
sól i pieprz
1 cytryna
Przygotowanie krok po kroku:
Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy dość drobno. Solimy. Pomidory ze skórką i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek na cienkie plasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy do głębokiej miski. Dodajemy cieciorkę (dobrze odsączoną z sosu, w którym jest w puszce).
Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Do warzyw wlewamy zwykłą oliwę z oliwek (ilość wg upodobań) i odrobinę oliwy smakowej z ostrą papryczką. Tej ostatniej nie za dużo, bo należy pamiętać, że jest bardzo ostra. Całość dokładnie mieszamy. Nakładamy porcje na talerze.
Dekorujemy na wierzchu roszponką (doda kompozycji intensywnego koloru). Sałatę podajemy jako przystawkę, ze świeżą bagietką lub grzankami.