Sosy do sałaty - 3 pomysły

Sosy do sałaty - 3 pomysły

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dopełnieniem sałatki są sosy

Sałata to uniwersalne warzywo, pasujące do niemal wszystkich potraw. Sałatki z zieloną sałatą z dodatkami lub bez są zdrowe i pożywne. Nie mogą się jednak obyć bez sosów poprawiających ich walory smakowe sałaty. Podajemy 3 przepisy na sosy do sałaty.

Liście sałaty w zależności od odmiany są mniej lub bardziej kruche, wyraziste w smaku lub delikatniejsze. Do najpopularniejszych gatunków sałaty należą:

  • masłowa (delikatna, gorzkawa w smaku)

  • rzymska (nieco słodkawa w smaku)

  • rukola (o specyficznym, wyrazistym smaku)

  • lodowa (krucha, łagodna w smaku)

  • karbowana (o wyraźnie pofałdowanych liściach, krucha, wyraźna w smaku, nieco gorzkawa)

  • sałata dębolistna (o dekoracyjnych, ciemnoczerwonych liściach i nieco gorzkawym smaku)

  • roszponka (o małych, ciemnozielonych listkach, o smaku przypominającym orzech)

  • sałata endywia (o sztywnych, charakterystycznie mocno postrzępionych liściach i gorzkim smaku).

Ze wszystkich tych rodzajów sałat można przygotowywać wyśmienite sałatki, również mieszając ze sobą różne gatunki. Dopełnieniem sałatki są sosy.

Sos musztardowo-miodowy

Składniki:

  • 2 łyżki musztardy (polecana jest ziarnista)

  • łyżka soku z cytryny

  • łyżka miodu

  • łyżka wody

  • 5 łyżek oliwy

  • odrobina pieprzu (najlepiej czerwonego)

Sos jogurtowo-śmietanowy

Składniki:

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • 2-3 łyżki śmietany (może być też łyżka majonezu)

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • mięta

  • tymianek

Sos winegret cebulowy

Składniki:

  • drobno posiekana niewielka czerwona cebula

  • łyżka octu winnego

  • łyżeczka cukru

  • szczypta soli

  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

  • świeże zioła

Ocena: 3,3