Surówka z marchwi w stylu azjatyckim

Surówka z marchwi w stylu azjatyckim
Autor: Shutterstock Soczysta i pełna smaku surówka z popularnego warzywa
łatwy
30 min
4

Surówka z marchwi w stylu azjatyckim to interesująca odmiana naszego codziennego menu obiadowego. Soczysta, aromatyczna surówka z marchwi zachwyci każdego smakosza. Głęboki smak nadają jej wschodnie przyprawy: kolendra, pieprz i chili. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach lub jeszcze lepiej zszatkować na długie wiórki lub spaghetti.
  • Startą marchew wymieszać z octem, cukrem, solą oraz przyprawami, mieloną kolendrą, pieprzem i płatkami chili. Odstawić.
  • Czosnek pokroić na plasterki.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać orzeszki ziemne i smażyć do zrumienienia. Dodać czosnek i smażyć, aż zacznie się rumienić.
  • Zawartość patelni wlać do marchewki i szybko wymieszać.
  • Podawać surówkę posypaną natką pietruszki.