Surówka z marchwi w stylu azjatyckim
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Surówka z marchwi w stylu azjatyckim to interesująca odmiana naszego codziennego menu obiadowego. Soczysta, aromatyczna surówka z marchwi zachwyci każdego smakosza. Głęboki smak nadają jej wschodnie przyprawy: kolendra, pieprz i chili.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g marchwi
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 1 pęczek naci kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach lub jeszcze lepiej zszatkować na długie wiórki lub spaghetti.
- Startą marchew wymieszać z octem, cukrem, solą oraz przyprawami, mieloną kolendrą, pieprzem i płatkami chili. Odstawić.
- Czosnek pokroić na plasterki.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać orzeszki ziemne i smażyć do zrumienienia. Dodać czosnek i smażyć, aż zacznie się rumienić.
- Zawartość patelni wlać do marchewki i szybko wymieszać.
- Podawać surówkę posypaną natką pietruszki.