Świąteczne potrawy regionalne
Przepisy regionalne na wigilię i święta Bożego Narodzenia charakteryzują się nie tylko pysznym smakiem i aromatem. Wykorzystuje się lokalne składniki typowe dla danego rejonu naszego kraju. Często odwołują się do ludowych zwyczajów i wierzeń.
Co jada się podczas wigilijnej kolacji w polskich regionach? Zupa siemieniotka jest klasyczną potrawą kuchni śląskiej, a wareniki przyrządza się na Podlasiu. W regionie Kaszub królują nie tylko śledzie po kaszubsku, ale i ciasto miodny kuch.
Quiz o regionalnych potrawach świątecznych
Wielkopolskie makiełki, bryndzylki z Podhala czy małopolskie fizoły to tylko niektóre przykłady pysznych potraw na wigilię Bożego Narodzenia. Jakie jeszcze potrawy świąteczne przygotowuje się w polskich regionach na święta? Sprawdźcie się w tym szybkim quizie o świątecznej kuchni regionalnej. Odpowiedzcie na dziesięć pytań i spróbujcie zgarnąć maksymalną liczbę punktów. Łatwo nie będzie.
Zobaczcie galerię i poznajcie sprawdzone przepisy na pyszne i soczyste pieczone mięsa, które idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego spotkania w Boże Narodzenie.