Ciasto kukułka – obłędne połączenie biszkoptu, kremu i czekolady

ciasto kukułka
Autor: Shutterstock
łatwy
90 min
12

Mocno czekoladowe ciasto kukułka będzie smakować każdemu powyżej 18. roku życia. Dlaczego? Ponieważ swój oryginalny smak zawdzięcza dodatkowi wysokoprocentowego alkoholu. Ciasto kukułkowe jest pyszne i na pewno zrobi wrażenie na rodzinie i gościach. Sprawdzony przepis już czeka.

Jak zrobić ciasto kukułka?

Kukułka to ciasto warstwowe. Najpierw należy upiec kakaowy biszkopt i przekroić go na pół. W międzyczasie robi się poncz z kawy i alkoholu oraz śmietanowy krem. Blaty biszkoptowe przekłada się kremem. Ostatnią warstwą są herbatniki kakaowe, które dekoruje się polewą czekoladową. Ciasto wstawia się do lodówki na kilka godzin.

Dlaczego warto zrobić ciasto kukułka?

  • Przepis jest łatwy, choć wymaga nieco więcej czasu.
  • Składniki są w sklepach przez cały rok. Są to tradycyjne produkty, z których piecze się ciasta.
  • Świetnie smakuje ciasto kukułka bez alkoholu. Zamiast niego do kawy dodaje się syrop o smaku amaretto, café  latte czy czekoladowy. Sprawdzi się też syrop orzechowy.
  • Do ozdobienia kukułki można wykorzystać okruszki, które zostały po krojeniu biszkoptu, drobno posiekane orzechy oraz startą czekoladę.

SKŁADNIKI

  • biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki wody
  • 1 czubata łyżka kakao
  •  
  • poncz:
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy
  • 3/4 szklanki wódki czystej lub orzechowej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki cukru
  •  
  • krem:
  • 1 litr słodkiej śmietanki 36%
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny + 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  •  
  • polewa:
  • 150 g słodkiej śmietanki 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 20 g masła
  • dodatkowo:
  • 200 g herbatników kakaowych
  • 4 łyżki bardzo drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarni nagrzać do 180 stopni C. Dno prostokątnej formy o wymiarach 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  
  • Mąkę pszenną wymieszać ze skrobią i kakao. Oddzielić żółtka od białek.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier oraz po jednym żółtku.
  • Do masy dodawać porcjami mąkę z kakao i wodę. Mieszać za pomocą łyżki do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Wyjąć, ostrożnie przełożyć na deskę,  odwracając ciasto do góry dnem, i odstawić do ostygnięcia. Przekroić na dwa równe blaty.
  • Zaparzoną gorącą kawę wymieszać z cukrem. Obie czekolady posiekać, przełożyć do metalowej miseczki i wlać kawę. Mieszać do roztopienia czekolady. Wlać wódkę, wymieszać i odstawić.
  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 5-10 minut. Przelać do rondelka i podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści. Zestawić z ognia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i wlać ostudzoną żelatynę.
  • Blat biszkoptowy włożyć do formy i skropić połową ponczu. Wyłożyć połowę kremu i przykryć drugim blatem. Skropić pozostałym ponczem i wyłożyć drugą połowę kremu. Wierzch wyrównać i ułożyć warstwę z herbatników. Ciasto wstawić do lodówki.
  • Czekoladę posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać masło i wlać śmietanę. Roztopić w kąpieli wodnej do połączenia. Odstawić do ostygnięcia, a następnie polać wierzch ciasta i posypać posiekanymi orzechami. Formę wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Ciasto podawać na deser.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szulc-Górska
więcej