Drożdżowe bułeczki z serem i kruszonką. Obłędnie puszyste, łatwe i w sam raz słodkie
Dieta wegetariańska
Czym można nadziać bułeczki drożdżowe? Pomysłów na nadzienie do drożdżówek jest mnóstwo, ale na początek warto upiec je z serem i kruszonką. Przygotowane według tego sprawdzonego przepisu drożdżowe bułeczki smakują przepysznie, są miękkie i puszyste. Przepis nie jest trudny, więc bez problemu można je zrobić nawet dziś. Oto łatwy przepis na pyszne domowe drożdżowe bułeczki z serem i kruszonką.
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z serem i kruszonką?
Przepis na domowe bułeczki nadziane słodkim serem nie jest trudny. Każdy krok jest dokładnie opisany, więc nikogo nie spotkają przykre niespodzianki podczas robienia ciasta, nadzienia i kruszonki. Należy jednak pamiętać, aby wszystkie składniki do ciasta drożdżowego miały temperaturę pokojową.
Jak więc upiec pyszne drożdżówki z serem i kruszonką?
- 1. etap – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. etap – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie do wyrośnięcia
- 3. etap – przygotowanie nadzienia z sera twarogowego
- 4. etap – przygotowanie kruszonki
- 5. etap – uformowanie bułeczek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
- 6. etap – posmarowanie drożdżówek jajkiem i posypanie kruszonką
- 7. etap – upieczenie bułeczek drożdżowych z serem i kruszonką
Jak zrobić nadzienie serowe do drożdżówek?
Przygotowanie nadzienia do bułeczek drożdżowych z kruszonką nie jest skomplikowane. Wystarczy kilka minut, aby zrobić najlepsze nadzienie z sera twarogowego do bułeczek. Półtłusty twaróg należy rozgnieść widelcem, a następnie wymieszać go z żółtkami i cukrem. Nadzienie do drożdżówek jest gotowe.
Jak długo piec bułki drożdżowe z serem?
Puszyste bułeczki drożdżowe z serem i kruszonką przygotowane według tego sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej rozgrzać do 180 stopni C. Pieczenie trwa około 18 minut. W tym czasie bułeczki drożdżowe pięknie wyrosną, a kruszonka stanie się chrupiąca i nabierze złotego koloru.
SKŁADNIKI
- zaczyn:
- 1/2 szklanki mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
ciasto:- 500 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g roztopionego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
nadzienie:- 500 g półtłustego twarogu
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
kruszonka- 50 g mąki pszennej
- 25 g roztopionego masła
- 25 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wsypać mąkę i cukier. Wlać mleko i wymieszać, rozcierając składniki. Odstawić na 10 minut.
- Do miski przesypać mąkę, cukier i sól. Wlać zaczyn drożdżowy, mleko i roztopione masło. Wbić jajko. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 45 minut.
- Przygotować nadzienie. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z żółtkami i cukrem.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę pszenną wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i wyrabiać kilka chwil. Podzielić na 16 równych części.
- Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoniach. Na środku każdego kawałka nałożyć porcję farszu. Skleić i uformować okrągłą bułeczkę.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut.
- Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 18 minut.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać jako słodką przekąskę w ciągu dnia.