Drożdżowe bułeczki z serem i kruszonką. Obłędnie puszyste, łatwe i w sam raz słodkie

drożdżowe bułeczki z serem i kruszonką
Autor: Shutterstock Drożdżowe bułeczki z serem i kruszonką to słodki wypiek, który zawsze smakuje.
łatwy
75 min
4

Dieta wegetariańska

Czym można nadziać bułeczki drożdżowe? Pomysłów na nadzienie do drożdżówek jest mnóstwo, ale na początek warto upiec je z serem i kruszonką. Przygotowane według tego sprawdzonego przepisu drożdżowe bułeczki smakują przepysznie, są miękkie i puszyste. Przepis nie jest trudny, więc bez problemu można je zrobić nawet dziś. Oto łatwy przepis na pyszne domowe drożdżowe bułeczki z serem i kruszonką.

Jak zrobić bułeczki drożdżowe z serem i kruszonką?

Przepis na domowe bułeczki nadziane słodkim serem nie jest trudny. Każdy krok jest dokładnie opisany, więc nikogo nie spotkają przykre niespodzianki podczas robienia ciasta, nadzienia i kruszonki. Należy jednak pamiętać, aby wszystkie składniki do ciasta drożdżowego miały temperaturę pokojową.

Jak więc upiec pyszne drożdżówki z serem i kruszonką?

  • 1. etap – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. etap – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie do wyrośnięcia
  • 3. etap – przygotowanie nadzienia z sera twarogowego
  • 4. etap – przygotowanie kruszonki
  • 5. etap – uformowanie bułeczek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
  • 6. etap – posmarowanie drożdżówek jajkiem i posypanie kruszonką
  • 7. etap – upieczenie bułeczek drożdżowych z serem i kruszonką

Jak zrobić nadzienie serowe do drożdżówek?

Przygotowanie nadzienia do bułeczek drożdżowych z kruszonką nie jest skomplikowane. Wystarczy kilka minut, aby zrobić najlepsze nadzienie z sera twarogowego do bułeczek. Półtłusty twaróg należy rozgnieść widelcem, a następnie wymieszać go z żółtkami i cukrem. Nadzienie do drożdżówek jest gotowe.

Jak długo piec bułki drożdżowe z serem?

Puszyste bułeczki drożdżowe z serem i kruszonką przygotowane według tego sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej rozgrzać do 180 stopni C. Pieczenie trwa około 18 minut. W tym czasie bułeczki drożdżowe pięknie wyrosną, a kruszonka stanie się chrupiąca i nabierze złotego koloru.

SKŁADNIKI

  • zaczyn:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

  • nadzienie:
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru

  • kruszonka
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g roztopionego masła
  • 25 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wsypać mąkę i cukier. Wlać mleko i wymieszać, rozcierając składniki. Odstawić na 10 minut.
  • Do miski przesypać mąkę, cukier i sól. Wlać zaczyn drożdżowy, mleko i roztopione masło. Wbić jajko. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 45 minut.
  • Przygotować nadzienie. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z żółtkami i cukrem.
  • Przygotować kruszonkę. Mąkę pszenną wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i wyrabiać kilka chwil. Podzielić na 16 równych części.
  • Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoniach. Na środku każdego kawałka nałożyć porcję farszu. Skleić i uformować okrągłą bułeczkę.
  • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut.
  • Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 18 minut.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać jako słodką przekąskę w ciągu dnia.
Twaróg - jadalne białe złoto
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej