15 najciekawszych świątecznych przepisów z całego świata. Skusisz się?
Święta Bożego Narodzenia obchodzone są prawie na całym świecie. Wspólne spędzanie czasu przy stole i spożywanie wyśmienitych potraw to tradycja, która łączy pokolenia. W każdym zakątku na Ziemi przyrządzane są wyjątkowe świąteczne dania. Niektórzy mogą być nimi zachwyceni, a inni będą chcieli ominąć je szerokim łukiem. Poznaj najciekawsze przepisy na święta Bożego Narodzenia.
1. Bûche de Noël – Francja
Jest to słodki francuski deser znany również pod nazwą Yule log lub bûche de Noël, który tradycyjnie podaje się między świętami Bożego Narodzenia a Nowym Rokiem. Chociaż upamiętnia pogański obrządek, od stuleci jest częścią tradycji chrześcijańskiej.
Istnieje wiele różnych wersji tego deseru, więc przepisów na tę słodką przyjemność nie brakuje. Najpopularniejsza odmiana to bita śmietana wymieszana z kakao, jajkami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Deser podaje się pospany cukrem pudrem i z owocami.
2. Yebeg wot – Etiopia
To popularny świąteczny gulasz z jagnięciny. Danie serwuje się z płaskim chlebem injera.
Aby potrawa miała wyśmienity smak, rolnicy karmią zwierzęta wysokokaloryczną paszą na długo przed świętami. W ten sposób mięso w gulaszu jest tłuste, ale jednocześnie delikatne. Do potrawy dodaje się także cebulę, pomidory, czosnek oraz kibbeh, czyli etiopskie masło. Doprawia się mieszanką przypraw berbere.
3. Gorąca czekolada – Peru
Każdy fan gorącej czekolady, powinien spróbować przygotować ją według przepisu z Peru. Serwuje się ją w towarzystwie popularnego ciasta panetón. Czekolada do picia jest tak popularna, że ma nawet swoje święto zwane la Chocolatadas.
Napój przyrządza się z czekolady, skondensowanego mleka oraz mieszanki przypraw jak cynamon, zmielone chili, goździki i gałka muszkatołowa. Jedna filiżanka rozgrzeje i pobudzi.
4. Mince pie – Anglia
To świąteczny deser znany także pod nazwą Christmas pie lub mincemeat. Według tradycyjnych przepisów przyrządzano je z rozdrobnionej wołowiny lub baraniny, łoju, suszonych owoców i przypraw. Ich podłużny kształt miał się kojarzyć ze żłóbkiem.
Chociaż nazwa wskazuje, że głównym składnikiem potrawy jest mięso, większość współczesnych przepisów pomija jego dodatek. Obecnie ma okrągły kształt i przygotowuje się je z ciasta, suszonych jabłek i rodzynek. Doprawia się mieszanką zawierającą gałkę muszkatołową, goździki i cynamon.
5. Bibingka – Filipiny
To popularne filipińskie danie serwuje się na śniadanie lub deser w okresie świątecznym, a szczególnie po Simbáng Gabi, czyli dziewięciu dniach mszy poprzedzających Boże Narodzenie. Potrawa ma swoje korzenie w Portugalii, z której na Filipiny przywędrowały tradycyjne przepisy.
Potrawę przyrządza się z mąki ryżowej lub kleistego ryżu, mleka kokosowego, cukru i wody. Ważnym składnikiem są liście bananowca, które służą do zawinięcia i gotowania dania. Gotowy przysmak dekoruje się startym serem lub wiórkami koksowymi.
6. Maślane tarty – Kanada
To kanadyjski deser, który jest podawany podczas wielu świąt, ale szczególne znaczenie ma podczas Święta Dziękczynienia i Bożego Narodzenia. Tarty świetnie smakują z aromatyczną kawą lub gorącą czekoladą.
Są to małe ciastka ze słodkim nadzieniem z masła, cukru, syropu klonowego lub kukurydzianego i jajek. Czasem dodaje się orzechy włoskie i rodzynki.
7. Latkes – Izrael
Podawane podczas Chanuki latkes to placki z ziemniaków smażone w oleju. Na pamiątkę biblijnych wydarzeń wszystkie chanukowe potrawy przyrządza się na oleju. Latkes serwuje się przez osiem dni przed świętami.
Danie przyrządza się z ziemniaków, jajek, mąki i szczypty soli. Małe placuszki smaży się na oleju na patelni.
8. Hangikjöt – Islandia
To jedna z najpopularniejszych islandzkich potraw świątecznych. Nazwę tłumaczy się jako „wiszące mięso”, a wywodzi się z tradycyjnej praktyki wieszania wędzonego mięsa w szopie przez wiele tygodni, aby nabrało ono dymnego i słonego smaku.
Potrawę podaje się z zieloną fasolką, ziemniakami, sosem beszamelowym i kiszoną czerwoną kapustą.
9. Bahn chung – Wietnam
To ciasteczka ryżowe, które tradycyjnie podaje się podczas Tết, czyli wietnamskiego Nowego Roku. Pysznymi ciastkami dekoruje się również ołtarze w domach, aby oddać hołd przodkom i pomodlić się o szczęście w nadchodzącym nowym roku.
Ciasteczka robi się z kleistego ryżu, wieprzowiny, fasoli mung, zielonej cebuli, sosu rybnego oraz przypraw.
10. Pasteles – Puerto Rico
Pasteles to klasyczne danie świąteczne w Puerto Rico. Każda rodzina ma swój własny sekretny przepis, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.
Wykonanie pasteles wymaga czasu i cierpliwości. Wewnętrzna część pasteles składa się z mieszanki mielonego mięsa wieprzowego i sosu z przyprawami adobo. Zewnętrzną część przyrządza się z ciasta ze startych zielonych bananów, korzenia yautía oraz przypraw. Potrawę serwuje się na liściach bananowca z ryżem i ostrym sosem.
11. Eggnog - Stany Zjednoczone Ameryki Północnej
To popularny w USA i Kanadzie napój, który rozgrzewa i dodaje energii. Pierwsze receptury na eggnog powstały już w XVII wieku.
Na liście składników znajduje się mleko, śmietana, ubite białka, żółtka oraz cukier. Napój ma gładką i kremową konsystencję. Smak eggnog można wzmocnić, dodając rum, brandy lub burbon.
12. Kutia – Ukraina
Kutia to tradycyjne danie świąteczne, które serwowane jest w wigilię obchodzoną według kalendarza juliańskiego 6 stycznia. Jest to zazwyczaj pierwsze danie podawane w ramach Sviata Vecheria, czyli uczty składającej się z dwunastu dań, która ma uczcić pamięć dwunastu apostołów.
Kutię przyrządza się z pszenicy, maku, suszonych owoców i miodu. Każdy powinien zjeść chociaż łyżkę kutii, aby zapewnić sobie i bliskim szczęście i dostatek.
13. Janssons frestelse – Szwecja
Jest to zapiekanka ziemniaczana, która obok pieczonej szynki, jest jedną z najpopularniejszych potraw nie tylko świątecznych. Zwana także Pokusą Janssona potrawa ma oryginalny smak i jest sycąca. Danie przyrządza się z ziemniaków z dodatkiem cebuli, śmietany oraz marynowanych w zalewie estragonowej szprotek.
14. Szuba – Rosja
Zgodnie z prawosławnym kalendarzem juliańskim Rosjanie obchodzą święta 7 stycznia. Szuba to sałatka, która w Polsce znana jest pod nazwą śledź pod pierzynką. Sałatka powstała w czasie rewolucji październikowej I symbolizowała jedność narodu.
Tytułową pierzynkę tworzy żółty ser, starty na małych oczkach tarki. Pod nią znajduje się warstwa ze śledzi, ugotowanych na twardo jajek oraz warzywa jak buraki, ziemniaki I cebula. Wszystkie składniki scala majonez.
15. Christmas cake – świat
Ciasto świąteczne jest popularnym deserem na prawie na całym świecie. Od Azji, przez Europę, po Amerykę Północną wypieka się słodkie i pełne pysznych składników okolicznościowe ciasto.
Ten słodki wypiek robi się z mąki, jajek, cukru oraz kandyzowanych wiśni i suszonych owoców. Sekretem tego deseru jest dodatek brandy. Ciasto przygotowuje się co najmniej dwa miesiące wcześniej i co dwa tygodnie dokarmia alkoholem. Gotowy wypiek dekoruje się marcepanowym lukrem.