Szwedzka klasyka na talerzu: pokusa Janssona, czyli ziemniaczana rozpusta

2025-04-11
Szwedzka klasyka na talerzu: pokusa Janssona, czyli ziemniaczana rozpusta
Autor: Shutterstock Niby nic, tylko ziemniaki i ryby, ale pokusa Janssona naprawdę kusi swoim smakiem
łatwy
60 min
4

Podobno pokusa Janssona była tak dobra, że nawet szwedzki świętoszek nie mógł się jej oprzeć – i od tego wzięła się jej nazwa. Ta ziemniaczana zapiekanka z anchois to kulinarna intryga w stylu skandynawskim: prosta, ale pełna smaku, rozgrzewająca i... diabelnie uzależniająca. Uwaga – raz spróbujesz, będziesz robić zawsze!

Skąd się wzięła nazwa pokusy Janssona?

Pokusa Janssona (szw. Janssons frestelse) zawdzięcza swoją nazwę szwedzkiemu śpiewakowi operowemu z początku XX wieku – Perowi Adolfowi Janssonow", znanemu z ogromnego apetytu… nie tylko na życie, ale i na jedzenie. Według jednej z wersji, potrawa została przygotowana specjalnie na przyjęcie sylwestrowe, a Jansson tak się nią zachwycił, że na stałe połączyła się z jego nazwiskiem.

Inna wersja głosi, że to tylko zabieg marketingowy autorki książki kucharskiej, która chciała danie „ochrzcić” bardziej intrygująco. Jedno jest pewne – ta zapiekanka kusi równie skutecznie dziś, jak przed stu laty!

Pod materiałem wideo znajdziecie więcej przepisów na zapiekanki ziemniaczane

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 średnie cebule,
  • 2 puszki anchois,
  • 300 ml śmietany 18%
  • świeżo zmielony biały pieprz,
  • masło do wysmarowania naczynia,
  • bułka tarta do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić.
  • Cebulę pokroić na małe kawałki.
  • Anchois dokładnie odsączyć z oleju.
  • Naczynie żaroodporne lub brytfankę posmarować masłem, oprószyć bułką tartą i układać warstwami na przemian: ziemniaki, anchois, cebulę. Ostatnią warstwą na wierzchu powinny być ziemniaki.
  • Zapiekankę wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200°C i piec pół godziny pod przykryciem.
  • Wyjąć zapiekankę i polać śmietaną, posypać białym pieprzem, tartą bułką i ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut, ale bez przykrycia.
  • Piec do zrumienienia powierzchni.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Redakcja
więcej