Pokusa Janssona: szwedzka zapiekanka ziemniaczana
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Pokusa Janssona to zapiekanka ziemniaczana po szwedzku - z dodatkiem filetów anchois. Nudne ziemniaki zyskują dzięki temu oryginalny smak. Spróbuj tej prostej zapiekanki!
//towideo.pl/embed/NzI2MDU=
Ubezpieczenie dla Ciebie, rodziny i domu w korzystnych cenach. Znajdziesz na AXA DIRECT kody rabatowe.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków,
- 4 średnie cebule,
- 2 puszki anchois,
- 300 ml śmietany 18%
- świeżo zmielony biały pieprz,
- masło do wysmarowania naczynia,
- bułka tarta do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić.
- Cebulę pokroić na małe kawałki.
- Anchois dokładnie odsączyć z oleju.
- Naczynie żaroodporne lub brytfankę posmarować masłem, oprószyć bułką tartą i układać warstwami na przemian: ziemniaki, anchois, cebulę. Ostatnią warstwą na wierzchu powinny być ziemniaki.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200°C i piec pół godziny pod przykryciem.
- Wyjąć zapiekankę i polać śmietaną, posypać białym pieprzem, tartą bułką i ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut, ale bez przykrycia.
- Piec do zrumienienia powierzchni.