Mąka ryżowa - właściwości i zastosowanie w kuchni. Przepis na mąkę ryżową

2017-02-09 16:01

Mąka ryżowa to specjalny rodzaj mąki, pozyskiwany z różnych gatunków ryżu. Sprawdź jakie ma zdrowotne właściwości, gdzie można ją kupić i jak przygotować ją samemu w domu.

Mąka ryżowa - właściwości i zastosowanie w kuchni. Przepis na mąkę ryżową
Autor: Shutterstock Zdrowotne właściwości mąki ryżowej.

Spis treści

  1. Mąka ryżowa - czym jest
  2. Rodzaje mąki ryżowej
  3. Z jakich gatunków ryżu powstaje mąka ryżowa?
  4. Jak kupować i przechowywać mąkę ryżową?
  5. Zdrowotne właściwości mąki ryżowej
  6. Mąka ryżowa - zastosowanie w kuchni
  7. Przelicznik mąki ryżowej
  8. Przepis na mąkę ryżową

Mąka ryżowa - czym jest

Mąkę ryżową pozyskuje się z wielu gatunków ryżu, poprzez poddanie ich procesowi mielenia. W zależności od tego, jakiej grubości proszek powstanie, może być ona drobna lub gruboziarnista. Mąka ryżowa jest zdrowsza i mniej kaloryczna od tradycyjnej mąki pszennej, a dzięki temu, że nie zawiera glutenu, może być doskonałym zamiennikiem klasycznej mąki dla osób na diecie bezglutenowej. Produkty z niej powstałe są zdrowsze i lżejsze (348 kcal w 100g produktu), dzięki czemu nie obciążają za nadto układu trawiennego.

Rodzaje mąki ryżowej

klasyczna mąka ryżowa

pełnoziarnista mąka ryżowa

mąka z ryżu kleistego

słodka mąka ryżowa

Z jakich gatunków ryżu powstaje mąka ryżowa?

ryż basmati

ryż długoziarnisty

ryż jaśminowy

ryż pełnoziarnisty

naturalny ryż brązowy

okrągły ryż pełnoziarnisty.

Jak kupować i przechowywać mąkę ryżową?

Mąkę ryżową można kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością, w dużych supermarketach i w internecie. Jej cena waha się w przedziale 6-10zł. Ten szczególny rodzaj mąki można przygotować również samemu w domu - poniżej podajemy sprawdzony przepis.

Żeby mąka ryżowa nie absorbowała wilgoci,  należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu,  w suchym i ciemnym miejscu.

Zdrowotne właściwości mąki ryżowej

Mąka ryżowa, zwłaszcza ta powstała z brązowego, pełnowartościowego ryżu, zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji:

Błonnik

Mangan 

Magnez

Fosfor

Witamina B1

Witamina B2

Witamina B3

Witamina B5

Witamina B6

Witamina B7

Witamina B12

Nie zawiera złego cholesterolu LDL

Nie zawiera glutenu

Cynk

Białko - 7g na 100 g produktu

Mąka ryżowa - zastosowanie w kuchni

Najbardziej znanym produktem z mąki ryżowej jest jest papier ryżowy, z którego przygotowuje się sajgonki. Mąkę ryżową możemy znaleźć również w makaronach, ciastach i pieczywie. Z dobrodziejstw tego wyjątkowego rodzaju mąki często korzystają również producenci pokarmów dla dzieci.

W kuchni azjatyckiej mąkę ryżową stosuje się do zagęszczania zup i sosów oraz do przygotowywania deserów (dzięki niej są bardziej kleiste).

Mąka ryżowa pełnoziarnista posiada naturalną, delikatną słodycz, która sprawia, że przygotowywane z niej potrawy mają delikatny, słodkawy aromat, który jest szczególnie wyczuwalny  w pieczywie, naleśnikach, plackach i różnego rodzaju panierkach.

Przelicznik mąki ryżowej

1 szklanka mąki pszennej odpowiada 3/4 szklanki mąki ryżowej.

Do ciast z mąki ryżowej należy dodać podwójną ilość jajek.

Do ciast z mąki ryżowej należy dodać łyżkę oleju lub masła na każdą szklankę mąki.

Przepis na mąkę ryżową

Grubość mąki zależy od grubości ostrzy i czasu mielenia.

Składniki:

ryż

blender, młynek do kawy lub kielich do zboża

Ziarna ryżu należy umieścić z blenderze, młynku do kawy lub kielichu do zboża.

Następnie wystarczy mielić go do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE