Mąka ryżowa - właściwości i zastosowanie w kuchni. Przepis na mąkę ryżową
Mąka ryżowa to specjalny rodzaj mąki, pozyskiwany z różnych gatunków ryżu. Sprawdź jakie ma zdrowotne właściwości, gdzie można ją kupić i jak przygotować ją samemu w domu.
Spis treści
- Mąka ryżowa - czym jest
- Rodzaje mąki ryżowej
- Z jakich gatunków ryżu powstaje mąka ryżowa?
- Jak kupować i przechowywać mąkę ryżową?
- Zdrowotne właściwości mąki ryżowej
- Mąka ryżowa - zastosowanie w kuchni
- Przelicznik mąki ryżowej
- Przepis na mąkę ryżową
Mąka ryżowa - czym jest
Mąkę ryżową pozyskuje się z wielu gatunków ryżu, poprzez poddanie ich procesowi mielenia. W zależności od tego, jakiej grubości proszek powstanie, może być ona drobna lub gruboziarnista. Mąka ryżowa jest zdrowsza i mniej kaloryczna od tradycyjnej mąki pszennej, a dzięki temu, że nie zawiera glutenu, może być doskonałym zamiennikiem klasycznej mąki dla osób na diecie bezglutenowej. Produkty z niej powstałe są zdrowsze i lżejsze (348 kcal w 100g produktu), dzięki czemu nie obciążają za nadto układu trawiennego.
Rodzaje mąki ryżowej
klasyczna mąka ryżowa
pełnoziarnista mąka ryżowa
mąka z ryżu kleistego
słodka mąka ryżowa
Z jakich gatunków ryżu powstaje mąka ryżowa?
ryż basmati
ryż długoziarnisty
ryż jaśminowy
ryż pełnoziarnisty
naturalny ryż brązowy
okrągły ryż pełnoziarnisty.
Jak kupować i przechowywać mąkę ryżową?
Mąkę ryżową można kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością, w dużych supermarketach i w internecie. Jej cena waha się w przedziale 6-10zł. Ten szczególny rodzaj mąki można przygotować również samemu w domu - poniżej podajemy sprawdzony przepis.
Żeby mąka ryżowa nie absorbowała wilgoci, należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu.
Zdrowotne właściwości mąki ryżowej
Mąka ryżowa, zwłaszcza ta powstała z brązowego, pełnowartościowego ryżu, zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji:
Mangan
Nie zawiera złego cholesterolu LDL
Nie zawiera glutenu
Białko - 7g na 100 g produktu
Mąka ryżowa - zastosowanie w kuchni
Najbardziej znanym produktem z mąki ryżowej jest jest papier ryżowy, z którego przygotowuje się sajgonki. Mąkę ryżową możemy znaleźć również w makaronach, ciastach i pieczywie. Z dobrodziejstw tego wyjątkowego rodzaju mąki często korzystają również producenci pokarmów dla dzieci.
W kuchni azjatyckiej mąkę ryżową stosuje się do zagęszczania zup i sosów oraz do przygotowywania deserów (dzięki niej są bardziej kleiste).
Mąka ryżowa pełnoziarnista posiada naturalną, delikatną słodycz, która sprawia, że przygotowywane z niej potrawy mają delikatny, słodkawy aromat, który jest szczególnie wyczuwalny w pieczywie, naleśnikach, plackach i różnego rodzaju panierkach.
Przelicznik mąki ryżowej
1 szklanka mąki pszennej odpowiada 3/4 szklanki mąki ryżowej.
Do ciast z mąki ryżowej należy dodać podwójną ilość jajek.
Do ciast z mąki ryżowej należy dodać łyżkę oleju lub masła na każdą szklankę mąki.
Przepis na mąkę ryżową
Grubość mąki zależy od grubości ostrzy i czasu mielenia.
Składniki:
ryż
blender, młynek do kawy lub kielich do zboża
Ziarna ryżu należy umieścić z blenderze, młynku do kawy lub kielichu do zboża.
Następnie wystarczy mielić go do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.