Mąka ryżowa - właściwości i zastosowanie w kuchni. Przepis na mąkę ryżową

2017-02-09 16:01

Mąka ryżowa to specjalny rodzaj mąki, pozyskiwany z różnych gatunków ryżu. Sprawdź jakie ma zdrowotne właściwości, gdzie można ją kupić i jak przygotować ją samemu w domu.

Mąka ryżowa - właściwości i zastosowanie w kuchni. Przepis na mąkę ryżową
Autor: Shutterstock Zdrowotne właściwości mąki ryżowej.

Spis treści

  1. Mąka ryżowa - czym jest
  2. Rodzaje mąki ryżowej
  3. Z jakich gatunków ryżu powstaje mąka ryżowa?
  4. Jak kupować i przechowywać mąkę ryżową?
  5. Zdrowotne właściwości mąki ryżowej
  6. Mąka ryżowa - zastosowanie w kuchni
  7. Przelicznik mąki ryżowej
  8. Przepis na mąkę ryżową

Mąka ryżowa - czym jest

Mąkę ryżową pozyskuje się z wielu gatunków ryżu, poprzez poddanie ich procesowi mielenia. W zależności od tego, jakiej grubości proszek powstanie, może być ona drobna lub gruboziarnista. Mąka ryżowa jest zdrowsza i mniej kaloryczna od tradycyjnej mąki pszennej, a dzięki temu, że nie zawiera glutenu, może być doskonałym zamiennikiem klasycznej mąki dla osób na diecie bezglutenowej. Produkty z niej powstałe są zdrowsze i lżejsze (348 kcal w 100g produktu), dzięki czemu nie obciążają za nadto układu trawiennego.

Rodzaje mąki ryżowej

klasyczna mąka ryżowa

pełnoziarnista mąka ryżowa

mąka z ryżu kleistego

słodka mąka ryżowa

Z jakich gatunków ryżu powstaje mąka ryżowa?

ryż basmati

ryż długoziarnisty

ryż jaśminowy

ryż pełnoziarnisty

naturalny ryż brązowy

okrągły ryż pełnoziarnisty.

Jak kupować i przechowywać mąkę ryżową?

Mąkę ryżową można kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością, w dużych supermarketach i w internecie. Jej cena waha się w przedziale 6-10zł. Ten szczególny rodzaj mąki można przygotować również samemu w domu - poniżej podajemy sprawdzony przepis.

Żeby mąka ryżowa nie absorbowała wilgoci,  należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu,  w suchym i ciemnym miejscu.

Zdrowotne właściwości mąki ryżowej

Mąka ryżowa, zwłaszcza ta powstała z brązowego, pełnowartościowego ryżu, zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji:

Błonnik

Mangan 

Magnez

Fosfor

Witamina B1

Witamina B2

Witamina B3

Witamina B5

Witamina B6

Witamina B7

Witamina B12

Nie zawiera złego cholesterolu LDL

Nie zawiera glutenu

Cynk

Białko - 7g na 100 g produktu

Mąka ryżowa - zastosowanie w kuchni

Najbardziej znanym produktem z mąki ryżowej jest jest papier ryżowy, z którego przygotowuje się sajgonki. Mąkę ryżową możemy znaleźć również w makaronach, ciastach i pieczywie. Z dobrodziejstw tego wyjątkowego rodzaju mąki często korzystają również producenci pokarmów dla dzieci.

W kuchni azjatyckiej mąkę ryżową stosuje się do zagęszczania zup i sosów oraz do przygotowywania deserów (dzięki niej są bardziej kleiste).

Mąka ryżowa pełnoziarnista posiada naturalną, delikatną słodycz, która sprawia, że przygotowywane z niej potrawy mają delikatny, słodkawy aromat, który jest szczególnie wyczuwalny  w pieczywie, naleśnikach, plackach i różnego rodzaju panierkach.

Przelicznik mąki ryżowej

1 szklanka mąki pszennej odpowiada 3/4 szklanki mąki ryżowej.

Do ciast z mąki ryżowej należy dodać podwójną ilość jajek.

Do ciast z mąki ryżowej należy dodać łyżkę oleju lub masła na każdą szklankę mąki.

Przepis na mąkę ryżową

Grubość mąki zależy od grubości ostrzy i czasu mielenia.

Składniki:

ryż

blender, młynek do kawy lub kielich do zboża

Ziarna ryżu należy umieścić z blenderze, młynku do kawy lub kielichu do zboża.

Następnie wystarczy mielić go do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.