Sałatka szuba - przepis na śledzia pod pierzynką z buraczkami i marchewką
Dieta bezglutenowa
Sałatka szuba nazywana jest również śledziami pod pierzynką. To przysmak, który przywędrował do nas z kuchni rosyjskiej i rozgościł się na dobre. Warstwowa szuba jest pyszna, a odpowiednia kolejność warstw gwarantuje również świetny efekt wizualny. Sprawdź, jak zrobić pyszną sałatkę szuba ze śledziem, burakami, ziemniakami, marchewką i jajkami.
SKŁADNIKI
- 6-8 śledzi matiasów
- 2 średniej wielkości buraki
- 2 nieduże cebule
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 4 średniej wielkości marchewki
- 6 jaj
- majonez
- sól, pieprz
- natka pietruszki lub groszek zielony do ozdobienia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie warzywa - oprócz cebuli - należy wcześniej ugotować bez obierania, czyli w tzw. "mundurkach". Gotujemy także jajka.
- Śledzie kroimy w dość drobną kostkę. Drobno kroimy cebulę.
- Obrane ugotowane warzywa najlepiej jest zetrzeć na drobnej tarce, wtedy sałatka będzie bardziej puszysta. Jeśli ktoś woli grubsze kawałki, może użyć większych oczek tarki.
- Wszystkie składniki dzielimy na pół. Kolejność warstw: buraki, śledzie, cebula, ziemniaki, marchewka, jajka, sól z pieprzem, majonez. Następnie powtarzamy układanie warstw.
- Od góry szubę ozdobić można natką pietruszki lub zielonym groszkiem albo plasterkiem cytryny. Tak przyrządzona sałatka powinna postać przynajmniej kilka godzin. Możemy ją także zrobić dzień wcześniej.
Jak podawać śledzie pod pierzynką?
Sałatka szuba najefektowniej wygląda w wysokiej szklanej misce, w której składniki układa się warstwami. Kolory z poszczególnych warstw przenikną między sobą i szuba będzie prawdziwą ozdobą stołu wigilijnego.
Polecamy również inne przepisy ze śledziem w roli głównej na: sałatkę śledziową z burakami, warstwową sałatkę śledziową z burakami i orzechami, śledzie w buraczkach á la truskawki: zabawny sposób podania