Jak upiec buraki?
Buraki, umyte i wysuszone, najlepiej piec, owinięte w folię aluminiową, w piecu nagrzanym do temperatury 200°C. W zależności od wielkości buraków zajmie to 40-60 minut.
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Kompozycja śledzi, buraków i awokado to dla naszego organizmu dostawa samych zdrowych składników.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Przepis na sałatkę ze śledzia, pieczonych buraczków i awokado, przypadnie do gustu nie tylko zwolennikom zdrowego odżywiania. Zarówno śledź, jak i awokado to znakomite źródła dobroczynnych kwasów tłuszczowych, a buraki wzmacniają układ krwionośny. Ten zdrowotny przysmak doskonale sprawdzi się w dzień powszedni oraz na świątecznym stole.
4 niewielkie buraczki
2 dojrzałe awokado
120 g filetów śledziowych à la matias w oleju
4 łyżki śmietany 12%
łyżka gładkiej musztardy
łyżka majonezu
szczypta papryki słodkiej
sól, pieprz
Upieczone i ostudzone buraczki obierz, pokrój w kostkę o boku 1 cm i ułóż na dnie szklanych miseczek.
Awokado obierz, usuń z nich pestki i również pokrój w kostkę, ułóż na buraczkach.
Śledzie odcedź z zalewy, pokrój w drobne paseczki i ułóż na awokado jako trzecią warstwę.
W miseczce wymieszaj śmietanę z musztardą, majonezem, papryką, szczyptą soli i pieprzu i tak przygotowanym sosem polej sałatki w miseczkach.
Jak upiec buraki?
Buraki, umyte i wysuszone, najlepiej piec, owinięte w folię aluminiową, w piecu nagrzanym do temperatury 200°C. W zależności od wielkości buraków zajmie to 40-60 minut.
Na wigilijną wieczerzę polecamy również: śledzie z warzywami w śmietanie, sałatkę śledziowo-śliwkową, śledzie korzenne oraz śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie