Gorąca czekolada: przepis wegański
Gęsta, aromatyczna, wegańska gorąca czekolada przygotowana z prostych składników, które masz w spiżarni. Idealny napój na zimny dzień! Oto przepis bezmleczny na pyszną gorącą czekoladę!
Więcej przepisów na gorące napoje
Macie apetyt na więcej? Jeśli lubicie po powrocie do domu w chłodny wieczór napić się pysznego, rozgrzewającego napoju, to te przepisy są właśnie dla Was. Wymalują rumieńce na policzkach, poprawią humor i rozgrzeją zmarznięte stopy.
Bananowy koktajl z kakao i miodem: domowy sposób na uciążliwy kaszel
Rozgrzewające kakao z pastą tahini i kardamonem: bomba antyoksydantów w 1 kubku
Gorąca czekolada o smaku Earl Grey: genialny przepis na pyszną czekoladę do picia
Kawa po irlandzku: przepis jak zrobić pyszną irish coffee w domu
Jesienna herbata jabłkowa: smaczna i zdrowa herbata na rozgrzewkę
SKŁADNIKI
- 1 szklanka niesłodzonego napoju migdałowego
- 1 łyżka surowego kakao w proszku
- 50 g gorzkiej czekolady (70% kakao lub więcej), posiekanej lub startej na tarce
- 1-3 łyżeczki cukru kokosowego, opcjonalnie
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cynamonu, opcjonalnie
- 1 szczypta startej czekolady do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wlej mleko migdałowe do rondla i postaw na średnim ogniu.
- Gdy mleko zagotuje się, dodaj kakao w proszku, posiekaną czekoladę i cynamon i mieszaj trzepaczką, aż nie będzie żadnych grudek.
- Skosztuj i dodaj sól oraz opcjonalnie cukier kokosowy, aby osiągnąć pożądaną słodycz.
- Wlej do kubka i posyp tartą czekoladą. Natychmiast podawaj.