Bananowy koktajl z kakao i miodem: domowy sposób na uciążliwy kaszel

Bananowy koktajl z kakao i miodem: domowy sposób na uciążliwy kaszel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Banany to skarbnica witamin i mikroelementów, które wspierają nasz układ odpornościowy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Coś drapie w gardle? Długotrwały kaszel dokucza w nocy? Źle się czujesz? Bananowy koktajl z kakao i miodem to domowy sposób na infekcje górnych dróg oddechowych. Dzieci go kochają, a i dorośli sobie go cenią i śpią po nim spokojnie jak te dzieci. Ciepły koktajl dzięki swojej lepkiej gęstości na długo rozgrzewa, a dzięki temu rozszerza oskrzela i pozwala wyjść gromadzącej się tam wydzielinie. To łagodny i smaczny sposób na niewielkie dolegliwości. Prawdziwa bomba witamin A, B i C oraz skarbnica cynku na wzmocnienie odporności i serotoniny na poprawę humoru. 

Składniki

  • 1 duży, bardzo dojrzały banan o przejrzałej, brązowej skórce

  • 2 łyżeczki kakao w proszku

  • 2 łyżeczki miodu lub cukru

  • 1 szklanka mleka przegotowanego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Usunąć skórkę z banana. Owoc włożyć do miski i rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków.

  • Dodać kakao i miód (lub cukier) i dobrze wymieszać.

  • Przegotowane mleko podgrzać do temperatury 38°C. Jak to sprawdzić? Kroplę mleka umieść na skórze po wewnętrznej stronie przedramienia tuż nad łokciem. Jeśli nie parzy i nie jest zimne, to znaczy, że osiągnęliśmy odpowiednią temperaturę. 

  • Podgrzane mleko wlać do bananowo-czekoladowej masy. Wymieszać.

  • Rozlać koktajl do filiżanek i wypić póki ciepły.

tip dnia

Banany w pełni dojrzewają, gdy ich skórka z żółtej staje się ciemno brązowa. Takie banany mają najwięcej składników odżywczy. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4