Rozgrzewające kakao z pastą tahini i kardamonem: bomba antyoksydantów w 1 kubku

Rozgrzewające kakao z pastą tahini i kardamonem: bomba antyoksydantów w 1 kubku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kakao z pastą tahini i kardamonem to pyszny napój na chłody

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Rozgrzewające kakao z pastą tahini i kardamonem smakuje każdemu. Pikantny napój podawany na ciepło poprawia humor i dodaje energii. Tahini, czyli pasta sezamowa, to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Natomiast kardamon od czasów starożytnych używany jest w profilaktyce infekcji górnych dróg oddechowych. 

Składniki

  • 2 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego

  • 5 łyżek kakao

  • 3 łyżki miodu lub złotego syropu

  • 2 łyżki tahini, pasty sezamowej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do rondelka wlać mleko, dodać kakao i pozostałe składniki.

  • Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.

  • Przelać do kubków, ewentualnie udekorować szczyptą kardamonu lub cynamonu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5