W czym panierować na keto? 4 szybkie przepisy na panierki do mięs, ryb i warzyw

2023-11-30 16:39

Z czego zrobić keto panierkę? To pytanie często zadają osoby, które zrzucają zbędne kilogramy na diecie ketogenicznej. Do przygotowania keto panierki wykorzystuje się ubogie w węglowodany produkty. Mięsa, ryby czy warzywa panierowane są pyszne, a wyglądem do złudzenia przypominają tradycyjną panierkę z bułki tartej. Jak zrobić keto panierkę i do czego jej używać?

keto panierka
Autor: Shutterstock Z czego zrobić keto panierkę? Poznajcie 4 sprawdzone przepisy bez węglowodanów.

Spis treści

  1. Składniki do keto panierki
  2. Jak zrobić keto panierkę?
  3. Do czego używać keto panierki?
  4. Keto panierka do kurczaka – przepis krok po kroku
  5. Keto panierka do kotletów schabowych – przepis krok po kroku
  6. Keto panierka do ryby – przepis krok po kroku
  7. Keto panierka do warzyw – przepis krok po kroku

Składniki do keto panierki

W przepisach na keto panierkę na liście składników zabrakło bułki tartej. Zastępuje się ją innymi produktami, które cechują się niską zawartością węglowodanów. Mąka migdałowa, siemię lniane czy łuski babki jajowatej to tylko niektóre składniki wykorzystywane w przepisach na keto panierki. Produkty są dostępne w większych marketach. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością i internetowych delikatesach.

Jak zrobić keto panierkę?

W sklepach dostępne są gotowe keto panierki. Jednak ich cena jest dość wysoka, dlatego nie ma co przepłacać. Panierkę o niskiej zawartości węglowodanów można w łatwy i szybki sposób zrobić samodzielnie w domu. Wyjdzie smaczniej i taniej. Domowe keto panierki są bogate w białko, tłuszcz i błonnik. Po usmażeniu kotlety czy warzywa nabiorą pięknego złotego koloru, staną się chrupiące i będą obłędnie smakować. Większą ilość panierki warto przechowywać w szczelnym pojemniku lub szklanym słoiku.

Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na keto panierki, które wzbogacą dania obiadowe:

  • przepis na keto panierkę do kurczaka
  • przepis na keto panierkę do kotletów schabowych
  • przepis na keto panierkę do ryby
  • przepis na keto panierkę do warzyw

Do czego używać keto panierki?

Keto panierkę można wykorzystywać tak samo jak tę tradycyjną z bułki tartej. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom o niskiej zawartości węglowodanów kotlety schabowe czy smażony kurczak będą smakować obłędnie. Panierki sprawdzą się do chrupiących filetów z ryby i smażonych warzyw.

Wszystkie przepisy na keto panierki, które znajdziecie poniżej, są uniwersalne i można używać je do różnych dań. Keto panierka do kurczaka będzie pysznie smakować z warzywami, a ta do ryby podkręci smak i nada chrupkości kotletom schabowym. Panierki niskowęglowodanowe warto wzbogacać ulubionymi przyprawami i suszonymi ziołami.

Keto panierka do kurczaka – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g mąki migdałowej
  • 100 g startego parmezanu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Na talerz wysypać mąkę migdałową, starty parmezan i sól. Można dodać ulubione przyprawy. Dokładnie wymieszać.

2. Pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka zanurzać w roztrzepanym jajku i obtaczać w panierce.

3. Mięso smażyć na patelni na maśle klarowanym lub oleju.

Keto panierka do kotletów schabowych – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki zmielonej łuski babki jajowatej
  • 1/3 szklanki sezamu
  • sól

Przygotowanie:

1. Mąkę migdałową wymieszać z mąką kokosową, zmielonym siemensem lnianym, łuskami babki jajowatej, sezamem i solą. Przesypać na talerz.

2. Rozbite kotlety schabowe zanurzyć z obu tron w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie obtoczyć w panierce.

3. Schabowe smażyć na patelni na rozgrzanym oleju lub maśle.

Keto panierka do ryby – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki łupin babki jajowatej
  • 2 łyżki skrobi z tapioki
  • 2 łyżki sproszkowanych żółtek
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej

Przygotowanie:

1. Mąkę migdałową wymieszać z łupinami babki jajowatej, skrobią z tapioki, żółtkami i solą. Można dodać ulubione przyprawy. Panierkę przesypać na talerz.

2. Rybę zanurzać w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczać w panierce.

3. Panierowaną rybę smażyć na rozgrzanym oleju koksowym lub maśle na złoty kolor.

Keto panierka do warzyw – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżka skrobi z tapioki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Do miseczki wsypać siemię lniane, parmezan, mąkę kokosową i skrobię z tapioki.

2. Doprawić solą i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.

3. Pokrojone na mniejsze kawałki warzywa zanurzać w roztrzepanym jajku i obtaczać w panierce.

4. Smażyć na maśle lub oleju kokosowym.

Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na dania obiadowe bez piekarnika. Poniżej znajdziesz także quiz z kulinarnej geografii.

Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad

Quiz. Geografia na talerzu. Pytanie numer 6 rozłoży cię na łopatki!

Pytanie 1 z 10
Kimchi to tradycyjne danie kuchni którego kraju?