Warzywa w panierce - chrupiące warzywa smażone we frytownicy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wspaniałym i szybkim pomysłem na wegetariańskie danie z frytkownicy mogą być na przykład warzywa w panierce. Przygotowanie ich jest bardzo proste a przyjemność z jedzenia gwarantowana. Naszą propozycją są różyczki brokuła i kalafiora oraz cebulowe krążki w panierce z jajka i bułki tartej.
Frytownica, popularnie zwana też frytkownicą, jest bardzo często urządzeniem niedocenianym przez większość użytkowników. W nazwie tego urządzenia znajduje się jedno z najpopularniejszych dań w nim przyrządzanych, ale czy jedyne?
SKŁADNIKI
- brokuł
- cebula
- kalafior
- jajko
- mleko
- bułka tarta
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuła i kalafiora dokładnie umyć i rozdzielić na mniejsze różyczki. Wrzuć warzywa na gotującą się, osoloną wodę i gotować aż będą półmiękkie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
- Po wystygnięciu zamoczyć każdy kawałek w jajku wymieszanym z odrobiną mleka i obtoczyć w bułce tartej, doprawionej solą i pieprzem.
- Cebulę kroimy na grubsze krążki i panierować tak jak brokuły i kalafiora. Zadanie jest nieco trudniejsze, bo trzeba uważać, aby krążki się nie porozpadały.
- Teraz wystarczy tylko wrzucić obtoczone warzywa do frytkownicy, do momentu aż panierka się zrumieni. Tak przygotowane warzywa wspaniale zastąpią frytki podczas każdego obiadu. Można je dodatkowo podawać osobno, z różnymi dipami.