Warzywa w panierce - chrupiące warzywa smażone we frytownicy

2021-03-29
Warzywa w panierce
Autor: Shutterstock Warzywa w panierce to świetna przekąska lub dodatek do obiadu.
łatwy
30 min
4

Wspaniałym i szybkim pomysłem na wegetariańskie danie z frytkownicy mogą być na przykład warzywa w panierce. Przygotowanie ich jest bardzo proste a przyjemność z jedzenia gwarantowana. Naszą propozycją są różyczki brokuła i kalafiora oraz cebulowe krążki w panierce z jajka i bułki tartej.

Frytownica, popularnie zwana też frytkownicą, jest bardzo często urządzeniem niedocenianym przez większość użytkowników. W nazwie tego urządzenia znajduje się jedno z najpopularniejszych dań w nim przyrządzanych, ale czy jedyne?

SKŁADNIKI

  • brokuł
  • cebula
  • kalafior
  • jajko
  • mleko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuła i kalafiora dokładnie umyć i rozdzielić na mniejsze różyczki. Wrzuć warzywa na gotującą się, osoloną wodę i gotować aż będą półmiękkie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  • Po wystygnięciu zamoczyć każdy kawałek w jajku wymieszanym z odrobiną mleka i obtoczyć w bułce tartej, doprawionej solą i pieprzem.
  • Cebulę kroimy na grubsze krążki i panierować tak jak brokuły i kalafiora. Zadanie jest nieco trudniejsze, bo trzeba uważać, aby krążki się nie porozpadały.
  • Teraz wystarczy tylko wrzucić obtoczone warzywa do frytkownicy, do momentu aż panierka się zrumieni. Tak przygotowane warzywa wspaniale zastąpią frytki podczas każdego obiadu. Można je dodatkowo podawać osobno, z różnymi dipami.