Fitoskładniki - czym są, jakie jest ich znaczenie? Dlaczego na twoim talerzu musi być kolorowo?

2017-04-20 13:27 CzeM
Fitoskładniki - czym są, jakie jest ich znaczenie? Dlaczego na twoim talerzu musi być kolorowo?
Autor: Shutterstock Fitoskładniki  to ważna część naszej diety - pomocne w uzupełnianiu o nie diety  może być kierowanie się kolorami.

Kolory nie tylko wpływają na samopoczucie i odzwierciedlają nasz nastrój. Powiedzenie, że je się również wzrokiem, znalazło swoje naukowe uzasadnienie – barwy pożywienia może nie do końca odzwierciedlają naszą osobowość, ale powinny być wskazówką, jak zachować równowagę organizmu. Jedzenie o jakich barwach powinno się znaleźć na twoim talerzu?

Składniki phyto-odżywcze

Naukowcy jednego z laboratoriów ogłosili, że jest kilka kolorów, które powinny dominować w naszym pożywieniu. Kolory te determinowane są poprzez zawartość składników phyto-odżywczych (fitoskładników). A zatem, żeby odżywianie było prawidłowe i zapewniało zdrowotną równowagę, w naszej diecie muszą być obecne kolory:

zielony

czerwony

biały

żółty (lub pomarańczowy) 

niebieski (lub fioletowy)

Kolory te są obecne, oczywiście, w owocach i warzywach, ale mięsa też mają przypisaną kolorystykę.

Kolor diety to nasz wybór

Swego czasu rozpowszechniana była opinia, że kolor diety, czyli pożywienia (nie mylić słowa dieta z odchudzaniem!) determinuje określone właściwości. I tak dieta zielona (np. fasola, ogórki, szpinak, cukinia, bazylia, mięta) miała oczyszczać organizm, czerwona (pomidory, marchew, dynia, truskawki, czereśnie, pomarańcze) – pobudzać, żółta (żółta papryka, banany, grejpfruty, cebula, cytryny) – ułatwiać trawienie, fioletowa (bakłażany, karczochy, czarne oliwki) – oddziaływać na kości, a błękitna (jagody, jeżyny, czarne winogrona) – uspokajać. Na pewno taki skład pożywienia ma swoje uzasadnienie, ze względu na właściwości składników. Ale równie wiarygodnie można potraktować wszystkie te kolory na jednym talerzu.

Kolorowa dieta to rozsądek

Składniki phyto-odżywcze, czyli fitoskładniki, nadają warzywom i owocom barwy i zapachy (znanych jest ponad 30 tys. takich substancji). Przy okazji chronią organizm człowieka przed wolnymi rodnikami i przed stresem, podwyższają odporność, obniżają poziom cukru we krwi i wzmacniają układ trawienny.

Fitoskładniki są składnikami odżywczymi równie ważnymi jak witaminy. Jednak jest ich tak znikoma zawartość w owocach i warzywach, że spożywamy je zazwyczaj w niewielkich, niewystarczających ilościach. Dlatego dla potrzeb równowagi w organizmie, trzeba zabezpieczyć odpowiednią proporcję spożywanych kolorów – wszystkich jednocześnie.

Najbardziej popularne fitoskładniki to:

karotenoidy (np. marchew)

luteina (kapusta, szpinak)

likopen (pomidory)

polifenole (żurawina, zielona herbata)

kwas elagowy (truskawki, maliny, kiwi, orzechy)

hesperydyna (cytrusy)

glukozynolaty (kapusta, chrzan)

kwas foliowy (warzywa strączkowe, zboża)

sulfidy (czosnek, cebula, szparagi, por)

Ze względu na spektrum właściwości, wszystkie kolory (warzywaowoce, przyprawy i mięso) powinny codziennie "leżeć" na naszych talerzach. I nieważne, czy będziemy wyznawcami ulubionego koloru czy też wielobarwności diety.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE