Co podać do barszczu czerwonego? Uszka, krokiety, paszteciki: najlepsze przepisy

Co podać do barszczu czerwonego? Uszka, krokiety, paszteciki: najlepsze przepisy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pracochłonne uszka, czy sycące krokiety? Oto jest pytanie!

Czerwony barszcz na eleganckie okazje podaje się czysty, najlepiej w filiżankach. Do czystego barszczu potrzebne są dodatki. Co pasuje do barszczu czerwonego? Uszka, krokiety, kulebiak lub paszteciki z pysznym nadzieniem. Do wyboru mamy ciasto pierogowe, drożdżowe, kruche lub francuskie. Możemy skorzystać z przepisu na ciasto bezglutenowe lub bezjajeczne. Do wyboru, do smaku. 

Tradycyjnym dodatkiem wywodzącym się z naszej kulinarnej przeszłości są uszka. Uszka to malutkie pierożki zwinięte w kształt ucha. Choć tutaj istnieją różnice zdań, czy to ludzkie ucho, niedźwiedzie, czy świńskie. Uszka do barszczu mogą mieć różne nadzienie. Najczęściej jest to farsz z suszonych grzybów lub z kiszonej kapusty z grzybami. W niektórych regionach Polski obowiązkowe są uszka z nadzieniem śledziowym. 

 

Uszka wigilijne - wigilijna klasyka

Uszka z suszonymi grzybami - klasyczny przepis

Najbardziej znana i lubiana odmiana uszek  do barszczu - nie tylko wigilijnego. Wodę w której gotowały się grzyby pozostawcie, gdy zamierzacie gotować barszcz. To bardzo esencjonalny dodatek, który doda barszczowi smaku.

Uszka z kapustą i grzybami: przepis na tradycyjny dodatek do barszczu wigilijnego

Uszka z grzybami i kapustą do barszczu czerwonego

To oszczędniejszy pomysł na tradycyjne uszka - do takiego farszu potrzebujemy mniej grzybów, a poza tym, jeśli przygotowujemy na Wigilię także pierogi - robimy jeden farsz zarówno do nich, jak i do uszek.

Uszka ze śledziem

Uszka ze śledziem do barszczu wigilijnego

To przykład innowacyjnego podejścia do tradycji - uszka i śledzie to wszak klasyczne składniki wigilijnego menu. Uszka nadziewane śledziami są oryginalne i bardzo pyszne. Jedyny warunek - wszyscy biesiadnicy powinni lubić śledzie, a z tym bywa różnie.

Bezglutenowe uszka na Wigilię: sprawdzony przepis

Bezglutenowe uszka do barszczu czerwonego

 Są równie smaczne, jak te z mąki z glutenem, ale wymagają  nieco uwagi podczas przygotowywania. Ale jeśli mamy wśród biesiadników osobę na diecie bezglutenowej, warto przygotować na Wigilię takie uszka dla wszystkich. Na pewno zasmakują nie tylko tym, którzy  unikają glutenu.

Innym tradycyjnym dodatkiem, szczególnie popularnym na Kresach dawnej Rzeczpospolitej, był kulebiak. Kulebiak to ciasto z nadzieniem. Mogą być kulebiaki z ciasta drożdżowego lub francuskiego. To niezwykle elegancki dodatek, bogaty w smaczny farsz. 

 

Kulebiak na Wigilię: przepis, który nie ma sobie równych

Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami 

 Miłośnicy ciasta drożdżowego z wytrawnym farszem mogą zamiast małych pasztecików zrobić jeden duży kulebiak. Pokrojony w plastry stanowi doskonały dodatek do barszczu. Można też przygotować go w wersji z mięsnym farszem.

Kulebiak z rybą

Kulebiak z rybą w cieście francuskim

Idealny przepis dla tych, którzy może nie mają nabożeństwa do gotowania, a za to lubią zdobić. Gotowe ciasto francuskie i nieskomplikowany farsz gwarantują sukces kulinarny, a forma ryby - także dekoracyjny.

Mniejszą formą kulebiaka są paszteciki, które rozpowszechniły się w XIX w. Małe bułeczki faszerowane lub wytrawne ciastka z nadzieniem powinny być jak najmniejsze. 

 

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami: prosty przepis

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Idealne do barszczu, ale także do czystego rosołu. Łatwe do przygotowania, mają też tę zaletę, że można je upiec wcześniej i zamrozić. W dniu podania należy  je wyjąć i rozmrozić po czym wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Paszteciki przeznaczone do mrożenia dobrze jest  więc mniej zrumienić.

 

Paszteciki grzybowe z ciasta francuskiego

Grzybowe paszteciki z ciasta francuskiego

Szybka wersja pasztecików - farsz można przygotować dzień wcześniej, a paszteciki przygotować na godzinę przed podaniem. Gotowe ciasto francuskie to idealne rozwiązanie dla osób zabieganych lub nie będących miłośnikami gotowania. Paszteciki smakują dobrze także na zimno.

Kruche paszteciki

Paszteciki z kruchego ciasta z nadzieniem grzybowym

 Lubicie kruche ciasto? Bo my bardzo - jest  proste do przygotowania, sprawdza się idealnie w wypiekach słodkich i  wytrawnych, zawsze się udaje. I na dodatek smakuje wyśmienicie.

Paszteciki z ryby w cieście francuskim: przepis na pyszną przekąskę

Paszteciki z rybą w cieście francuskim

Marynowana w cherry ryba nabiera charakteru, po to, by zawinięta w ciasto francuskie trafić do piekarnika. Przepis prosty ale z pazurem. Na pewno spodoba się tym, którzy lubią efektowne dania, ale nie chcą spędzać w kuchni długich godzin, by to osiągnąć.

 W ubiegłym stuleciu tradycyjne uszka i paszteciki zaczęły wypierać bardziej demokratyczne krokiety przygotowane z naleśników, panierowane i smażone na tłuszczu roślinnym. Smakosze uważają, że najlepsze są krokiety z nadzieniem z kiszonej kapusty, bądź grzybów. Można użyć zarówno grzybów suszonych, jak i mrożonych oraz świeżych grzybów hodowlanych. 

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami - tradycyjny przepis

 Naleśniki wypełnione aromatycznym i smakowitym farszem z kapusty kiszonej i grzybów, to danie nie tylko na święta. Łatwe do przygotowania i  można je usmażyć i nadziać wcześniej, a następnie zamrozić - ale przed panierowaniem! Rozmrożone panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy przed podaniem.

bezglutenowe krokiety z kapusta i grzybami

Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami

 Krokiety z kapustą i grzybami możemy przygotować w wersji bezglutenowej  - dla osób, którym szkodzi gluten, a także dla pozostałych biesiadników. Ich przygotowanie wymaga nieco więcej starań i wprawy niż tradycyjnych naleśników, bo mąka bez glutenu ma inne właściwości.

Krokiety z grzybami świeżymi lub mrożonymi

Krokiety z grzybami świeżymi lub mrożonymi

 Przed wigilijną kolacją trudno może być o świeże grzyby, ale na pewno dostępne są grzyby leśne mrożone. Można zrobić krokiety właśnie z nimi, będą pewnym urozmaiceniem tradycyjnego  menu. Mrożone grzyby zachowują swój smak i większość aromatu, więc ich miłośnicy będą na pewno zachwyceni takim daniem.

Krokiety z pieczarkami: przepis na naleśniki z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Idealne dla tych, którzy nie mają w rodzinie grzybiarzy, a nie ufają grzybom ze sklepu albo dla tych, którzy mieszkają poza Polską i nie mają dostępu do grzybów leśnych. Poszukiwaczom grzybowego aromatu w pieczarkach podpowiadamy  - wybierzcie pieczarki portobello, są bardziej esencjonalne.

Ocena: 4,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).