Co podać do barszczu czerwonego? Uszka, krokiety, paszteciki: najlepsze przepisy

Co podać do barszczu czerwonego? Uszka, krokiety, paszteciki: najlepsze przepisy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pracochłonne uszka, czy sycące krokiety? Oto jest pytanie!

Czerwony barszcz na eleganckie okazje podaje się czysty, najlepiej w filiżankach. Do czystego barszczu potrzebne są dodatki. Co pasuje do barszczu czerwonego? Uszka, krokiety, kulebiak lub paszteciki z pysznym nadzieniem. Do wyboru mamy ciasto pierogowe, drożdżowe, kruche lub francuskie. Możemy skorzystać z przepisu na ciasto bezglutenowe lub bezjajeczne. Do wyboru, do smaku. 

Tradycyjnym dodatkiem wywodzącym się z naszej kulinarnej przeszłości są uszka. Uszka to malutkie pierożki zwinięte w kształt ucha. Choć tutaj istnieją różnice zdań, czy to ludzkie ucho, niedźwiedzie, czy świńskie. Uszka do barszczu mogą mięć różne nadzienie. Najczęściej jest to farsz z suszonych grzybów lub z kiszonej kapusty z grzybami. W niektórych regionach Polski obowiązkowe są uszka z nadzieniem śledziowym. 

Uszka z grzybami

 

Uszka z suszonymi grzybami - klasyczny przepis

 

 

 

 

 

Uszka z kapustą i grzybami

 

Uszka z grzybami i kapustą do barszczu czerwonego

 

 

 

 

 

Uszka ze śledziem

Uszka ze śledziem do barszczu wigilijnego

 

 

 

 

 

Uszka bezglutenowe

Bezglutenowe uszka do barszczu czerwonego

 

 

 

 

 

 

Innym tradycyjnym dodatkiem, szczególnie popularnym na Kresach dawnej Rzeczpospolitej, był kulebiak. Kulebiak to ciasto z nadzieniem. Mogą być kulebiaki z ciasta drożdżowego lub francuskiego. To niezwykle elegancki dodatek, bogaty w smaczny farsz. 

Drożdżowy kulebiak, który nie ma sobie równych

Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami 

 

 

 

 

 

Kulebiak z ciasta francuskiego nadziewany rybą

Kulebiak z rybą w cieście francuskim

 

 

 

 

 

 

Mniejszą formą kulebiaka są paszteciki, które rozpowszechniły się w XIX w. Małe bułeczki faszerowane lub wytrawne ciastka z nadzieniem powinny być jak najmniejsze. 

Drożdżowe paszteciki do barszczu

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

 

 

 

 

 

Grzybowe paszteciki z ciasta francuskiego

Grzybowe paszteciki z ciasta francuskiego

 

 

 

 

 

 

Kruche paszteciki

Paszteciki z kruchego ciasta z nadzieniem grzybowym

 

 

 

 

Paszteciki z rybą

Paszteciki z rybą w cieście francuskim

 

 

 

 

 

 

W ubiegłym stuleciu tradycyjne uszka i paszteciki zaczęły wypierać bardziej demokratyczne krokiety przygotowane z naleśników, panierowane i smażone na tłuszczu roślinnym. Smakosze uważają, że najlepsze są krokiety z nadzieniem z kiszonej kapusty, bądź grzybów. Można użyć zarówno grzybów suszonych, jak i mrożonych oraz świeżych grzybów hodowlanych. 

Krokiety do barszczu czerwonego 

Krokiety z kapustą i grzybami - tradycyjny przepis

 

 

 

 

 

Krokiety bezglutenowe

Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami

 

 

 

 

 

Krokiety z grzybami mrożonymi

Krokiety z grzybami świeżymi lub mrożonymi

 

 

 

 

 

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

 

 

 

 

 

 

 

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5