Sernik krakowski [LATO Z RADIEM]
Uszka ze śledziem: przepis na tradycyjne polskie danie na Wigilię

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Uszka do barszczu można nadziewać farszem rybnym, np. ze śledzi.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Uszka do wigilijnego barszczu najczęściej mają grzybowy farsz. A przecież w dawnej kuchni polskiej podawano uszka również z farszem rybnym lub śledziowym. Jeśli masz ochotę na zmiany, chcesz głębiej sięgnąć do tradycji albo po prostu kochasz dania rybne - wypróbuj nasz przepis na uszka ze śledziem.
Składniki
Na ciasto:
300 g mąki pszennej,
250 ml gorącej wody,
30 g masła,
Masa śledziowa:
500 g filetów śledziowych matjasów
1 czerstwa bułka,
1 szklanka mleka,
świeżo mielony pieprz czarny,
1 łyżka masła + 2 łyżki oliwy z oliwek (do podsmażenia cebuli)
Przygotowanie krok po kroku:
Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor (powinny być jednak w miarę miękkie) i zdejmujemy z patelni, by nie nasiąknęły zanadto tłuszczem. Bułkę namaczamy w mleku.
Filety śledziowe odcedzamy z zalewy. Należy spróbować kawałeczek śledzia – jeśli jest przesadnie słony, filety możemy włożyć na 15 minut do mleka, by nabrały bardziej łagodnego smaku. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
Następnie odciśniętą z mleka bułkę oraz filety przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa o grubych oczkach. Możemy użyć także malaksera, miksera lub innego urządzenia, które rozdrobni filety, nie robiąc z nich jednorodnej masy.
Cebulę mieszamy z masą filetową i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Mąkę przesiewamy do miski, a masło rozpuszczamy w gorącej wodzie. Powoli mieszamy mąkę z ciepłym płynem, uważając by nie powstały grudki. Wyrabiamy ciasto na gładką masę ok 8-10 minut. Wyrobione ciasto, wkładamy do naczynia, przykrywamy wilgotną szmatką i zostawiamy na pół godziny.
Stolnicę podsypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto na cienkie krążki. Kieliszkiem wykrawamy w nim małe kółeczka. W środku każdego umieszczamy farsz ze śledzia i całość zalepiamy w sposób właściwy dla uszek.
Uszka wrzucamy do garnka z gotującym się, lekko osolonym, wrzątkiem i czekamy aż wypłyną. Od tej chwili, czekamy na moment, w którym ciasto będzie wystarczająco miękkie, by uszka odcedzić. Zazwyczaj jest to czas 2-3 minut od wypłynięcia, ale to kwestia indywidualnych upodobań i gustów.
Łyżką cedzakową odcedzamy uszka na blaszkę posmarowaną oliwą. Dzięki temu nie zlepią się ze sobą oraz troszkę podeschną.