Zapiekanki z bagietki z kabanosami, świeżym pomidorem i oliwkami
Kruche paszteciki z kapustą i grzybami [WIDEO]
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Paszteciki z kapustą i grzybami
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 50 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Kruche paszteciki z kapustą i grzybami nadają się zarówno na przekąskę i jako smakowity dodatek do zup: barszczu, cebulowej, pomidorowej. Farsz z kapusty i grzybów zachwyci aromatem jałowca i kminku.
Składniki
CIASTO:
400 g mąki pszennej
200 g masła
2 żółtka
sól
3 łyżki zimnej wody
kminek, mak, sezam do dekoracji
FARSZ:
400 g kiszonej kapusty
20 g suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)
1 cebula
1 łyżka masła
6 ziaren jałowca
2 liście laurowe
1 łyżka mielonego kminku
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
FARSZ: Grzyby zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy, aby zmiękły na około 30 minut.
Kapustę można przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna. Następne siekamy ją drobno i wrzucamy do garnka. Wodę z grzybów wlewamy do garnka z kapustą, grzyby i cebulę kroimy w paski. Do kapusty dolewamy niewielką ilość wody. Dodajemy listki laurowe, jałowiec oraz kminek i pieprz i gotujemy.
Na patelni smażymy na maśle cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodajemy grzyby i podsmażamy kilka minut. Grzyby z cebulą dodajemy do gotującej się kapusty. Wszystko razem dusimy przez godzinę (do miękkości).
PASZTECIKI: Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy po kawałku na posypanym mąką stole i wycinamy z niego gwiazdki (bądź inne kształty). Na połowie gwiazdek kładziemy na środku łyżkę farszu. Następnie przykrywamy drugą gwiazdką, delikatne przyciskamy brzegi widelcem, aby się skleiły.
Smarujemy rozbełtanym jajkiem (można również posypać makiem, kminkiem, sezamem dla dekoracji)
Pieczemy blaszce na wyłożonej papierem w temp. 180 st., aż zrobią się rumiane (około 20 minut).