Kruche paszteciki z kapustą i grzybami [WIDEO]

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Paszteciki z kapustą i grzybami

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami nadają się zarówno na przekąskę i jako smakowity dodatek do zup: barszczu, cebulowej, pomidorowej. Farsz z kapusty i grzybów zachwyci aromatem jałowca i kminku.

Składniki

  • CIASTO:

  • 400 g mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 2 żółtka

  • sól

  • 3 łyżki zimnej wody

  • kminek, mak, sezam do dekoracji

  • FARSZ:

  • 400 g kiszonej kapusty

  • 20 g suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 6 ziaren jałowca

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyżka mielonego kminku

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • FARSZ: Grzyby zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy, aby zmiękły na około 30 minut.

  • Kapustę można przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna. Następne siekamy ją drobno i wrzucamy do garnka. Wodę z grzybów wlewamy do garnka z kapustą, grzyby i cebulę kroimy w paski. Do kapusty dolewamy niewielką ilość wody. Dodajemy listki laurowe, jałowiec oraz kminek i pieprz i gotujemy.

  • Na patelni smażymy na maśle cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodajemy grzyby i podsmażamy kilka minut. Grzyby z cebulą dodajemy do gotującej się kapusty. Wszystko razem dusimy przez godzinę (do miękkości).

  • PASZTECIKI: Składniki ciasta  mieszamy, zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

  • Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy po kawałku na posypanym mąką stole i wycinamy z niego gwiazdki (bądź inne kształty). Na połowie gwiazdek kładziemy na środku łyżkę farszu. Następnie przykrywamy drugą gwiazdką, delikatne przyciskamy brzegi widelcem, aby się skleiły.

  • Smarujemy rozbełtanym jajkiem (można również posypać makiem, kminkiem, sezamem dla dekoracji)

  • Pieczemy blaszce na wyłożonej papierem w temp.  180 st., aż zrobią się rumiane (około 20 minut).

Zobacz przepis: Czysty barszcz czerwony

Ocena: 3,2