Indyk na święta - 9 świetnych przepisów na świątecznego indyka
Indyk na święta to tradycyjne danie w wielu domach. Jeśli znudził się wam tradycyjny indyk pieczony albo liczba osób przy stole ma być inna niż zazwyczaj - poszukajcie inspiracji u nas i upieczcie indyka inaczej niż zwykle.
Indyk ma doskonałe mięso, o tym nie trzeba nikogo zapewniać. Jest mało tłusty, mięsisty, w jego tuszce znajdziemy kawałki białego mięsa a także te ciemniejsze. Pieczony indyk to tradycyjne danie na wielu świątecznych stołach. Ale czasem chcemy czegoś nowego w obrębie tradycji. Poznajcie nasze nowe przepisy na indyka.
Indyk z owocami i białym winem - na uroczysty rodzinny obiad to danie idealne na większy rodzinny obiad. Dodatek owoców i białego wina sprawia, że mięso indyka jest bardziej soczyste i aromatyczne, zyskuje też na delikatności. Polecamy tak przygotowanego indyka na świąteczny obiad dla liczniejszej rodziny.
Soczysty filet z piersi indyka pieczony z warzywami: cały obiad w jednej brytfannie
Danie idealne dla tych, którzy lubią małym wysiłkiem osiągnąć spektakularne efekty. Wszystko w jednym naczyniu, bez kłopotu, bez 5 garnków do zmywania, bez specjalnego doglądania i mieszania. Idealne danie na świąteczny obiad - wszystkie składniki lądują w brytfannie, a ty w fotelu z książką.
Ziołowy filet z indyka: najlepsza pierś indycza pieczona w maśle ziołowym Pierś z indyka według tego przepisu jest niesłychanie prosta do przygotowania. Nadaje się nie tylko na rodzinny obiad w niewielkim gronie. Jeśli coś zostanie, można to zjeść na zimno - jako wędlinę albo dodać mięso do sałatki. Niewielka liczba składników, prostota przygotowania i doskonały efekt końcowy - oto zalety tego przepisu.
Rolada z piersi indyka nadziewana suszonymi pomidorami i bazylią to świetny sposób na dodanie charakteru delikatnemu w smaku mięsu z indyka. Dodatki o zdecydowanym, śródziemnomorskim smaku doskonale komponują się z neutralnym smakiem indyczej piersi. Dodają jej też soczystości, co przydaje się temu rodzajowi mięsa. Atrakcyjny wygląd dania także ma znaczenie.
Saltimbocca z indyka - przepyszne roladki indycze pachnące szałwią to pomysł dla tych, którzy wolą małe porcje i lubią mięso w sosie. Dodatek szałwii nie tylko sprawia, że mięso indyka jest ciekawsze w smaku, ale też poprawia trawienie, co jest pożądane w okresie świątecznego folgowania łakomstwu. Roladki elegancko się prezentują, można je też z powodzeniem przygotować nawet dwa dni wcześniej.
Wyśmienite eskalopki z piersi indyka duszone w sosie z pieczarkami to smakowite danie, łatwe do przygotowania. Eskalopki, dzięki duszeniu w sosie są soczyste i delikatne, mięso po prostu rozpływa się w ustach. Grzyby świetnie komponują się z indykiem. Do tego dania pasują ziemniaki puree lub ryż.
Genialna pierś z indyka z wiśniami - prosty przepis - indycze mięso marynowane z ziołami i wzbogacone wytrawnymi wiśniami nabiera dzięki temu charakteru. Tak przygotowana pierś z indyka nie tylko doskonale smakuje, ale też świetnie się prezentuje.
Elegancka pierś indyka faszerowana szpinakiem to danie, które polecamy szczególnie osobom dbającym o linię, ponieważ jest niskokaloryczne. Jego kolejnymi zaletami jest powszechna dostępność składników i łatwość przygotowania. Duży efekt małym kosztem - to jest to!
Golonki z indyka w sosie cebulowo-musztardowym to propozycja dla tych, którzy wolą części indyka z ciemniejszym mięsem o bardziej wyrazistym smaku. Golonki z indyka uduszone w smakowitym i aromatycznym sosie cebulowo- musztardowym z pewnością przypadną do gustu nie tylko im.