Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową
Kwiaty czarnego bzu w cieście - przepis na jadalne kwiaty

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Kwiaty wielu roślin nie tylko są jadalne, ale też smakowite i zdrowe - dotyczy to na przykład kwiatów czarnego bzu
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kwiaty czarnego bzu świetnie nadają się do przyrządzania deserów - mają delikatny lekko muszkatołowy smak i miły aromat. Na dodatek są zdrowe! Efektowne kwiaty w cieście to dobre danie na przyjęcie w ogrodzie.
Składniki
15 kwiatów czarnego bzu
2 jajka
2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
Kwiaty czarnego bzu zerwać w czystym miejscu, pozostawić na kwadrans rozłożone, by wyszli z nich niepożądani goście - nie myć.
W tym czasie przygotować ciasto - można użyć miksera.
Kwiaty zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Lekko zrumienić placuszki, podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.
Jadalne kwiaty
Jadalne kwiaty to znakomite uzupełnienie codziennego menu. Warto wykorzystywać je nie tylko do dekoracji potraw. Mogą stać się bazą dla wielu oryginalnych i ciekawych dań. W cieście można smażyć nie tylko kwiaty czarnego bzu, znakomicie sprawdzają się w tej roli także kwiaty mniszka czy cukinii.